Gość Napisano 3 Sierpień 2002 Napisano 3 Sierpień 2002 Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu odznak. Ta z numerem jeden jest wykonana z plastiku (!) i ma z tyłu napis FAHR- und KRAFTFAHREINHEITEN co może oznaczać kolumnę transportową lub szoferów (?). Dwójka" ma dokładnie 3 cm średnicy i nie ma żadnych napisów. Odznaka nr 3 ma na dole napis 1942 (może 41/42?). Te dwie ostatnie są zrobione ze stopu, z którego wyrabiano Pfeningi dla Wehrmachtu. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie lub podpowiedz.
Gość Napisano 4 Sierpień 2002 Napisano 4 Sierpień 2002 Garść opinii (niedużo, ale może, ktoś coś dorzuci):-Jedynka": musi mieć związek z Wehrmachtem (wskazuje na to symbolika wojskowego sztandaru)(?) -Trójka" wygląda, jakby miała konotacje policyjne" (styl orła w wieńcu)... Może więc mieć związek z polowymi formacjami policji...(?)
Gość Napisano 7 Sierpień 2002 Napisano 7 Sierpień 2002 Jedynka to znaczek przedstawiajacy sztandar wojskowy, jest to rodzaj plakietki przyczepianej na agrafce, zdarzalo mi sie znajdowac liczne takie plastikowe sztandary, wyglada na to, ze w ramach dzialalnosci propagandowej produkowane byly takie przedstawienia sztandarow poszczegolnych jednostek wojsk niemieckich. Wydaje mi sie,ze takie plakietki sluzyly celom kolekcjonerskim i nijak nie mozna ich nazwac odznakami.Dwojki nie jestem w stanie rozpoznac, bo strasznie ciemna. Trojka to znaczek policyjny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.