Skocz do zawartości

Poniemieckie pociski na tarnowskiej ulicy

sonicsquad

Rekomendowane odpowiedzi

TARNÓW. Spokojne osiedle pełne jest groźnych niewypałów. Ostatnio na ulicy Widok znaleziono pociski artyleryjskie i zapalniki. Podobnie było w latach 80.
Ziemia wokół budynków na cichym osiedlu domów jednorodzinnych odkrywa niebezpieczne pamiątki. Podczas robót kanalizacyjnych obok domów przy ul. Widok znaleziono już kilka pocisków artyleryjskich.

- Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, że może mieszkać na bombach - komentują mieszkańcy.

Pod koniec września po raz pierwszy ekipa robotników trafiła na żelastwo o długości ponad pół metra i średnicy kilkunastu centymetrów.

- Kawał metalu wysypał się z łyżki. Jak to zobaczyłem, to się nie zastanawiałem, tylko od razu dałem w długą - na wspomnienie pan Sławomir, obsługujący koparkę, sięga po papierosa. Operatorem maszyny jest od siedmiu lat, ale przy ul. Widok w Tarnowie pierwszy raz w życiu trafił mu się niewypał.

- Był z zapalnikiem, więc policja kazała ludziom opuścić sąsiedni dom - mówią jego koledzy z brygady. Kilka dni temu wszystko się powtórzyło. Tym razem, oprócz pocisku odgrzebanego koparką, saperzy znaleźli w pobliżu jeszcze 3 kolejne oraz 8 zapalników. Według policjantów wszystko wskazuje na poniemieckie pociski kaliber 122. Gdyby doszło do wybuchu, zagrożone byłyby pobliskie domy.

- To prawdopodobnie z czasów, kiedy w polu za domami stały działa niemieckiej artylerii - podejrzewa mieszkający niedaleko Czesław Madura. Dom Ryszarda Krzemińskiego stoi jeszcze bliżej groźnego znaleziska.

- Sam parę lat temu kilofem wykopałem obok fundamentów mojego domu pocisk - opowiada starszy pan. Na ul. Widok mieszka od urodzenia. Przypomina sobie, że obok jednego z domów z początkiem 1945 r. stały niemieckie działa.

Mieszkańcy wspominają, że niewypały znajdowano tu również w latach 80., gdy powstawały bloki pobliskiego Osiedla Legionów.

- A jak niedaleko budowany był kolektor ściekowy, to pociski wykopywali co drugi dzień. W sumie chyba ze dwadzieścia ich było - twierdzi pan Wojciech z ekipy pracującej przy kanalizacji.
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/region/region-tarnowski/1243458-poniemieckie-pociski-na-tarnowskiej-ulicy.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie