artpablo Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 Witam, dzień bez srebra to dzień stracony, chciałoby się powiedzieć. Dziś znów wyszło z ziemi sreberko, co do którego ID mam wiele wątpliwości. Moneta srebrna, średnica 16 mm. Na awersie jabłko z krzyżem i data 1625. Na rewersie dwugłowy orzeł. Co to za moneta? Pozdrawiam.
SirBadFate Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Greszel - 3 halerze Ferdynanda II (Żagań ?).
artpablo Napisano 29 Wrzesień 2012 Autor Napisano 29 Wrzesień 2012 Dzięki za podpowiedź SirBadFate. Tak, to Ferdynand II. Problem tylko czy to greszel żagański, wrocławski czy może głogowski. Wydaje mi się, że moja moneta najbardziej przypomina greszela głogowskiego. Datą nie można się tu sugerować, bo one wszystkie (te wyżej wymienione) były datowane na 1625 rok. Może komuś uda się tę kwestię doprecyzować. Liczę na pomoc. Pozdrawiam.
artpablo Napisano 29 Wrzesień 2012 Autor Napisano 29 Wrzesień 2012 Czy ta moneta występuje u Kopickiego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.