Skocz do zawartości

Medalik, medalion dwie postacie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego medalionu. Nie jest to moja dziedzina, nie kolekcjonuję medalików, ale ciekaw jestem z jakiego okresu i kraju pochodzi. Myślę że może napis ROMA coś tu sugeruje, a postacie to chyba św. Dominik i Katarzyna z Sieny, tak sądzę. Wymiary to około 3cm na 3,5cm. Jest dość duży i ciężki. Zagadkowa jak dla mnie jest druga strona, a właściwie to postać którą przedstawia. Jak już pisałem nie jest to moja dziedzina i nie ukrywam że zapewne nie będzie w moim poosiadaniu zbyt długo, ale mimo wszystko jestem ciekaw historii tego medalika, próbowałem cos więcej ustalić ale to wszystko co mi się udało
Za wszelką pomoc dziękuje.

Napisano
Nawet mi to przez głowę nie przeszło:). Może jeszcze ktoś podpowie czy to jest nasz rodzimy czy raczej przywędrował do nas z obcych ziem.
Dzięki i pozdrawiam.
Napisano
Szkoda, raczej nie da sie odczytać, powiem że widać raczej ten sam napis co z drugiej strony ROMA". Dzięki Nightmartio za podpowiedzi.
Przeszukałem chyba wszystko co mogłem w internecie ale nie znalazłem drugiego takiego samego. Może ktoś ma linki do dobrych katalogów z medalikami, będę wdzięczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie