Skocz do zawartości

Garrett ace 250 - Fisher f2

AMIGO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoryś z kolegów moze mi doradzić ktory z powyższych wykrywaczy warto zakupić na pierwszą wykrywke. Sa tej samej cenie ale nie mam doswiadczenia i prosze o odpowiedz.
Dziękuje.
Napisano
tak wiem ale pomyslałem ze jest ktoś kto miał obydwa w rece i moze z własnego dosiadczenia ,,organoleptycznego,,,;) powiedzieć co i jak :)
Napisano
Bierz f2 lepszy od ace 250.
Chodziłem z kolegą po tym samym polu on miał ace 250, a ja f2 i on 13 monet, a ja 27, zawsze więcej od niego.
Pozdro :)
Napisano
Nie wiem jak F2, ale miałem w ręku ace 250. Polecam natomiast Teknetics Alpha 2000, sam używam. W porównaniu do ace dużo lepsze wykonanie. Plastiki się nie łamią, jest lżejsza, ma duży wyświetlacz, jest dobrze wyważona, ma mocniejsze łączenie kabla z cewką. Do tego jedna bateria 9V starcza na bardzo dłuuuugo. Ponadto ma trzytonową skalę dźwięku i co ważne jest w ciemnym kolorze. Ma to znaczenie, bo nie rzuca się w oczy. Z F2 nie miałem styczności, ale robi je ta sama firma, a Alpha jest konstrukcją nowszą. Do tego Alpha ma 5 letnią gwarancję. Co do ew. minusów z doświadczenia wymienić mogę tylko dwa. Pierwszy to przy utawieniu na najwyższej czułości często się wzbudza i piszczy przy każdym trąceniu roślinki. Szczególnie przy mokrej pogodzie. Drugi, to być może kwetia mojego egzemplarza, po kilku godzinach chodzenia luzują mi śrubki mocujące elektronikę. Dałem podkładki kontrujące i jest ok.
Napisano
Dodam jeszcze, że Alpha ma lepszą cewkę od Garreta i jest tańsza. Różnicę warto wydać na osłonkę cewki. Zapomniałem dodać, że ace ma pin-pointa, a Alpha nie, ale Alpha ma błyskawiczną reakcję na znalezisko i pin-point jest w niej zbędny. Z doświadczenia dodam też, że reakcja na śmieć jest zdecydowanie czytelna. Jak się trafi na monetę, czy łuskę to sygnał jest mocny, czysty i nie sposób go zlekceważyć. No ale polmosik też ładnie daje. Tyle tylko, że to problem powszechny.
Napisano
To kolega forumowicz, który miał styczność z ACE250 i F2 i twierdzi, że Garrett jest lepszy niech poda argumenty potwierdzające tę wyższość". Chętnie poczytam w czym niby jest lepszy... Ja dodam, że nie miałem styczności a po prostu miałem oba te wykrywacze, z którymi przebiegałem dziesiątki km i moje zdanie jest zupełnie odmienne. Poza tym wystarczy przejrzeć forum. Tam już kiedyś było bardzo konkretnie wyjaśniane, który wykrywacz ma (co prawda nie wiadomo jak dużą), ale jednak przewagę.
Napisano
Ja powiem tak miałem ACE 250 i teraz mam F2(wcześniej miałem ACE 150 i alphe 2000 ale teraz nie o tym) i powiem tak F2 może jakoś nie bije ACE jakoś drastycznie ale ma przewagę na małe przedmioty przeważnie o jakieś 2 może do 5 cm co wiemy sami czasem daje to bardzo dużo jeśli chodzi o monetki bo w tym fachu każdy centymetr się liczy :) an duże przedmioty może 10-15 cm na korzyść F2 to fakt co do zasięgu ! po drugie F2 ma identyfikacje liczbowa co jest naprawdę super :) a ACE już nie co trochę utrudnia prace bo wiadomo ze przy ID cyfrowej można się nauczyć czy pod cewka mamy łuskę drucik czy srebrna monetkę ! co do wyglądu to można powiedzieć ze ACE tez tu dobrze się nie prezentuje bo wiadomo żółty kolor w lesie bardzo rzuca się w oczy na polu z reszta tez nie jest nie widoczny :):) a F2 jednak czarny i mniej się rzuca w oczy no ale to zależy od gustu :) ACE z racji ze nie ma skrętek na stelażu bo pewnym czasie się poluźnia i zaczyna latać co naprawdę nie jest przyjemne podczas długich wypadów w F2 mamy skrętki ! teraz co do tego słynnego przesądu zasilania ze F2 jest zrzeraczem baterii i są one strasznie drogie to jest prawdziwy mit według mnie mój f2 starczają baterie na jakieś 25-30 godzin +- , co do ceny w moim rejonie takie baterie kosztują 5zł 1szt alkaliczne bardzo dobre znanej firmy czyli za komplet 10zł w ace tez płaciłem około 10zł za komplet 4 paluszków alkalicznych. teraz jeszcze odnośnie cewki w ACE na wstępie musimy kupić osłonę za 50zł w f2 już nie bo cewka jest juz przystosowana do używania bez osłony co prawda w standardowej cewce f2 mamy kabel dość cieki i trzeba go odpowiednio zabezpieczyć no ale to nie jest konieczne chociaż radził bym to zrobić :)teraz tak jeszcze co do wzbudzania się wykrywaczy f2 trochę się wzbudza na bardzo mokrej trawie ale idzie się przyzwyczaić ale powiem ze w moim modelu mogę chodzić na maks czułości i jak nie mam mokrej trawy to się nie wzbudza ACE tez się wzbudza tylko ze zadziej ale nie da się chodzić na maks czułości :( tak wiec wychodzi n a to ze F2 ma minimalna przewagę nad kanarkiem ogólnie myślę ze pomogłem jeśli koledzy będą chcieli coś wiedzieć to proszę pisać postaram się pomóc :)

pozdrawiam serdecznie Jan-80

Ps. Podejrzewam ze zaraz moja opinia zostanie podważona tak jak jest to zawsze przez posiadaczy kanarków ale tak było jest i pewnie będzie :(
Napisano
Podważona być może dlatego, że nie prezentuje stanu faktycznego?

- nieprawdą jest, że kanar na maksymalnej czułości się wzbudza notorycznie. Tak jest, jeżeli ktoś ma talent do nawalania sprzętem w każdy element wystający ponad ziemię, ale to nie tylko kanara przywara

- kanar jest chyba najprostszym do opanowania wykrywaczem z w miarę sensowną dyskryminacją.

- ekonomicznie jest idealny, bo za ile kupisz, za tyle po roku czy dwóch sprzedasz

- Nie kwestionuję wyższości F2, ale nie jest to różnica mocno zauważalna i historie ja fiszerem mam tonę moniaków a kanarowiec nic" proponuję odpuścić.

- F2 ma zdecydowanie większe problemy ze stabilnością pracy, szczególnie w rekach niedoświadczonego użytkownika

- jak komuś nie podoba się żółty, to wykonuje we własnym zakresie pokrowiec z tkaniny w dowolnym kolorze

- kanar na jednym komplecie baterii działa długo, chyba że ktoś męczy pinpoint to niemożliwości, w dodatku bez słuchawek

- osłonę do kanara kupisz za grosze lub wykonasz całkiem za darmo jak nie masz dwóch lewych rąk

- Swoim kanarem niejednokrotnie rzucałem gałęzie, pracowałem w głębokiem wodzie i nie klekocze, a według przedmówce powinien

Podsumowując, kwestia wyboru to raczej nie tyle lepsze osiągi któregoś z wykrywaczy, a osobista preferencja użytkownika. Nie ma co kruszyć kopii co jest lepsze, dla mnie to po prostu dwa porównywalne wykrywacze o nieco innej charakterystyce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie