emichal Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Napisano 16 Wrzesień 2012 WitamSłyszał ktos o tym zeby w Jasienicy pod Tłuszczem ladowały niemieckie samoloty w czasie wojny?? Podobno jeszcze jakis okres temu mozna było znalezc duze łuski" tak poprostu na ziemi w lesie?? To wiem z relacji miejscowych.. a czy wy cos na ten temat słyszeliscie??
tifoso Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Osobiście nie słyszałem...To miałoby być lotnisko stałe, czy tymczasowe?A może chodziło o jakieś lądowanie awaryjne?Co mają wspólnego duże łuski" z lotniskiem?Po której stronie Jasienicy opowieści lokalizują to lotnisko?Wybacz, że tyle pytań, ale to dla mnie zupełnie nowy temat wśród opowieści miejscowych :)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=39377#39550 - w tym wątku są wymieniowe lotniska, ale o naszych okolicach cisza...
tifoso Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 Halo! Czy Kolega nie śledzi swoich wątków, czy nie raczy nawet słowa odpisać na postawione pytania dot. założonego wątku?
szczurros Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 lotnisko najblizej tluszcza o ktorym slyszalem bylo w zawiszynie
szczurros Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 tifoso a w tamtym watku nie sa wymienione wszystkie lotniska
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 Rosjanie w 1944 zrobili wiele" - polowych...
kopijnik2 Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 no tak... Czy ktoś potwierdził użycie Zawiszyna - jako lotniska?czyli czy są relacje o lądowaniach?
szczurros Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 kopijnik lotnisko napewno tam bylo bylem tam osobiscie i z opowiastek wiem ze cos ladowalo
tifoso Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 szczurros,a mógłbyś trochę więcej napisać o opowiadaniach miejscowych nt. lotniska? Czy na ich podstawie da się określić, czy było ono wykorzystywane regularnie, czy sporadycznie coś tam lądowało?ylem tam osobiscie" - co potwierdza istnienie tego lotniska - wykopki, czy jakieś pozostałości naziemne? No i jeżeli teren sprawdzony, nikt Ci w szkodę nie wejdzie, to może podzielisz się informacją o dokładnej lokalizacji? Bo łąk dookoła Zawiszyna nie brakuje...
czarny bocian Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 kolo jasienicy byl radar niemiecki- waserman ...ale o lotnisku nie slyszalem .
szczurros Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 tifoso czy bylo one wykorzystywane czesto czy sporadycznie tego nie wiem bylem tam raz i gadalem tylko z jedna osoba dokladna lokalizacja z tego co slyszalem z zawiszyna na starowole prowadzi droga z plyt podobno to byl pas po prawej od drogi byly hangary a po lewej wszystkie laki do liwca bylo ladowisko lazilem tak kiedys raz nic ciekawego nie znalazlem ale mialem wtedy jeszcze kiepski sprzet moze sie tam jeszcze wybiore
szczurros Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 jeszcze jedna ciekawostka do budowy tego lotniska uzyto materialow z rozebranej synagogi w jadowie i macew z zydowskiego cmentarza dla zainteresowanych http://www.sztetl.org.pl/pl/article/jadow/16,relacje-wspomnienia/30045,relacja-janiny-i-bronislawa-suchenkow/
szczurros Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 tutaj tez potwierdzenie ze istnialo http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/lotniska/mazowieckie.htm
tifoso Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Dzięki szczurros za linki! No i jest dokładana lokalizacja... Jak masz jeszcze jakieś ciekawe informacje o wydarzeniach wojennych z tych okolic, to daj znać, czy na forum, czy na priv.
czarny bocian Napisano 23 Styczeń 2013 Napisano 23 Styczeń 2013 pod Tluszczem podobno bylo lotnisko na Mościskach.w czasie walk na tym terenie niemcy ewakuowali sie samolotem .-opowiesc starszego dziadka z tej miejscowosci.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.