skorp92 Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Napisano 14 Wrzesień 2012 Witam mam pytanie co do stanu zachowania tej monety po lewej stronie. Monety są przed czyszczeniem znalezione w piaszczystej ziemi. Później wstawię monety po przeczyszczeniu jeśli stan będzie lepszy.Ta 3" oznacza 3 grosze ?? czy mennice tak jak h" po prawej stronie ??
skorp92 Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Napisano 14 Wrzesień 2012 rozumiem, że to są miedziaki i nie ma w nich srebra ??
Krissek Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Są to oczywiście miedziaki, 3" oznacza mennicę Gubin... Taki jak Twój: http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1754PL01200&page=Coin_Details&details_menu=no.
Sv Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Te 3 to, że 3 szelągi = 1 grosz. Miedź. Nie ma specjalnie co tam czyścić.
skorp92 Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Napisano 14 Wrzesień 2012 a jak ze stanem tej monety po lewej bo mi na tym bardziej zależy
SirBadFate Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 Jeden powie III, jeden IV, w ocenach stanów zazwyczaj jest duża rozbieżność, zależna często od widzimnisię" i intencji oceniającego więc..Stan potrzebny w sprzedaży? Inaczej nie rozumiem za bardzo sensu sugerowania się oceną innych osób.http://www.monetki.friko.pl/wiad/stany.html
skorp92 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 nie chcę sprzedawać tego ja tylko lubię wiedzieć czy mam coś wartościowego czy nie kalkuluje sobie czy jakbym sprzedał co nieco to czy zwrociłoby sięza wykrywkę. Ale nie zamierzam nic sprzedawać, co najwyżej wymieniać się.
SirBadFate Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Nie zrozum mnie źle, nie mam nic do sprzedaży znalezionych fantów, monetek, uznaję zasadę że Twoje więc robisz z tym co chcesz..Chodziło mi tutaj bardziej o to ,że poleganie na czyjejś ocenie stanu nie ma tu wg mnie większego sensu.Grosze Augusta III to popularne często trafiane monetki i większej wartości na dzień dzisiejszy niestety nie mają. Jednak jest to namacalny kawałek historii a ta z lewej śmiało może iść do klasera.Zdrów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.