Skocz do zawartości

Depozyt niemiecki pod ocynkowaną blachą?

tom1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.
Jakiś czas temu wybrałem się w jedną ze swoich pierwszych wycieczek na pola z kanarkiem 250. Przy miedzy natrafiłem na mocny sygnał. Nakopałem się z półtorej godziny wykopując dosyć głęboki dołek (z 40-50cm) i przebijając się co chwilę przez skamieniałe podłoże. Kopałem i ciągle miałem sygnał więc nie zrażałem się, ale w pewnym momencie dostrzegłem duży kawał wystającej z boku wykopanego dołka blachy, która była cała srebrna - ocynkowana lub aluminiowa. Wkurzyłem się, zasypałem dołek i nawet nie sprawdzałem pinpointem na jakim obszarze się ona ciągnie, ale wykrywacz dawał sygnał na dużym rejonie w tym miejscu.

Dopiero czytając to forum zorientowałem się, że coś mogło być pod tą blachą zakopane głębiej, myślałem, że ktoś wyrzucił na gnój blachę, potem wywiózł na pole, następnie zaorał i stąd taka niespodzianka.

Czy to możliwe, że blacha mogłaby od IIWŚ przetrwać w tak dobrym stanie tzn bez śladu korozji, cała srebrna? Jest sens szukać tam dalej, czy raczej nie jest możliwe, że coś się tam uchowało? Często spotykacie na polach taką świeżą" blachę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie