daniel5388 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Napisano 23 Sierpień 2012 Interesuje mnie data w jakich latach był modny taki wygląd i kształt medalika?? Może ktoś podpowie?? Na jago obrzeżach widnieje napis w języku łacińskim.
daniel5388 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Napisano 23 Sierpień 2012 Na odwrocie:) NAPIS SIDITE PARVOIOS VFNIRE AD..E SANTA INFANTIA" po tej stronie ciężko coś odczytać mogłem coś przekręcić:)
melajda95 Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Niepotrzebnie zakładasz nowy wątek ,bo wystarczyło tylko dodać zdjęcie rewersu do poprzedniego wątku:http://www.odkrywca.pl/stary-medalik-szkaplerzy,708104.html#708104Medalik nie jest szkaplerzem czy medalikiem szkaplerznym tylko misyjnym.Medaliki te wybijano w pierwszej jaki drugiej połowie XX wieku.Na awersie przedstawiona jest Matka Boża z modlącymi się dziećmi.Po lewej stronie palma -symbol Afryki,zaś po prawej symbolicznie przedstawioną Azję-buddyjska pagoda.Napis w tłumaczeniu na język polski brzmi mniej więcej:Święte Dzieci.Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie.
melajda95 Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Rewers to wizerunek Matki Bożej .Napis otokowy:Dziewico Maryjo módl się za nami i za nieszczęśliwymi dziećmi niewierzących[chodzi o to ,że dzieci są poganami i nie są ochrzczone].
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.