Skocz do zawartości

Działania wojenne na terenie Świdnika i okolic,(Świdnik duży, Janowice,Mełgiew)

todorr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH. Postanowiłem napisać tego posta by odezwać się po pomoc. Mieszkam w okolicach Lublina, szukam w okolicach Świdnika mimo to że już tak wiele znalazłem i określiłem wiek tych znalezisk, to jednak chcę dowiedzieć się czegoś więcej, chce wiedzieć co działo się w pobliskich wsiach. Na mapach dość dużo widziałem różnic, ale nigdy nie znalazłem jakiejkolwiek mapy na którym były zaznaczone działania bitew a działo się tutaj na pewno nie mało, chodzi mi szczególnie o las Świdnicki i o las na Podzamczu (nieopodal Mełgwi). O lesie Świdnickim wiem że działania 1 wojenne były dość duże z pewnością, jak samo na to wskazują moje znaleziska. Okres 2 wojny z tego co zauważyłem występował też ale już nie znacznie, co bardziej mnie interesuje. Chodzi mi o konkrety, o miejsca w których stały jakieś artylerie, działka przeciwlotnicze (obok lotniska), zbrodnia żołnierzy w Wólce i wiele innych wydarzeń przebiegłych w tym rejonie. Jeśli ktoś by był chętny na poszukiwania, proszę pisać, ja poszukuję RUTUSEM ARGO 3.0 więc daję rade znajdować. Posiadam wiele informacji na ten temat ale to jeszcze za mało. Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano
Zarówno w rejonie Świdnika jak i Łęcznej na przełomie lipca i sierpnia 1915 r. Niemcy i Austriacy przełamywali kolejną linię obronno-opóźniającą Rosjan. W niedalekiej przyszłości będę się starał napisać coś więcej na ten temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie