matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 Otóż gdy położę wykrywacz na ziemi to on po paru sekundach się wzbudza i zaczyna coraz głośniej wyć.Jak poruszam wtyczką to na chwilę jest spokój,ale potem znów zaczyna.Co mam zrobić?
KrisssK Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 No jak to co masz zrobić? Sprawdź luty we wtyczce ewentualnie utnij 5cm kabla i zalutuj wtyczkę ponownie.
matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 A przez to wzbudzanie coś się dzieje z wykrywaczen?Rozstraja się albo osłabiają się zasięgi?
KrisssK Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 Kolego, czy wzudzającym się wykrywaczem da się komfortowo pracować? Chyba nie, prawda? Zatem trzeba znaleźć przyczynę i ję usunąć. Jeśli sam nie potrafisz - daj to komuś kto ma jakieś pojęcie o lutownicy. Jeśli to nie pomoże odeślij do producenta do naprawy.
matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 Wykrywacz był miesiąc temu w naprawie(był trochę rozstrojony),a teraz jest taki problem,że jak kładą go na ziemi,biorę się za kopanie dołka to on zaczyna coraz głośniej buczeć.Chodzę z nim normalni,tzn,że przy przemiataniu chodzi normalnie,tylko trochę sygnał jest wyżej przy uniesieniu sondy i trzeba ciągle używac przycisku w rączce pamięci.Dodam że mocno świeci słońce i nie wiem czy przez to też się nie wzbudza,a lutowanie jest profesjonalnie zrobione.
matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 A ty Kriss nie miałeś tego problemu?Tobie się na słońcu nie wzbudza?
KrisssK Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 Ja nie miałem takiego problemu.Może dlatego że nie mam Smętka :)
matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 Aha ok,chodzić się da ale myślałem że ktoś miał taki problem,a wiadomo że nikt nie chciałby mieć nawet najmniejszego problemu ze swoim wykrywaczem.
220V Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 Kolego matt15mi się wydaje że z twoim HS-em jest wszystko ok.To co opisujesz to normalne zjawisko w poszukiwaniu na trybie statycznym.Stroisz przecież układ pomiarowy do gruntu - w smętku powiedzmy że ok 15cm nad ziemią (równolegle do gruntu).A po odłożeniu sprzęta, żeby coś kopnąć - cewka najczęściej leży już prostopadle do gruntu i układ pomiarowy po chwili zaczyna się rozstrajać nie widząc ziemi.Zależy jeszcze z jaką cewką chodzisz.Z tymi większymi (30, 40cm) będzie to zapewne bardziej uciążliwe.Proponuję Ci prosty patent.zluzuj nieco śrubę trzymającą stelaż do cewki( ale tak żeby nie opadała przy przemiataniu)a przy odkładaniu wystarczy cewkę ustawiać bliżej ziemi.Nie zapomnij zostawić odpowiedniego luzu na kablu przy cewce.Powinno pomóc.
matt15 Napisano 1 Lipiec 2012 Autor Napisano 1 Lipiec 2012 Oooo wielkie dzięki 220V,życzę powodzenia w poszukiwaniach :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.