struna Napisano 25 Czerwiec 2012 Autor Napisano 25 Czerwiec 2012 Witam!Ze względów osobistych poszukuję wszelkich informacji na temat bitwy, która rozegrała się 9 września 1939 roku pomiędzy Jeżowem, Przyłękiem i Jasieninem.Opisy bitwy znalazłem w książkach: Apoloniusza Zawilskiego Bitwy polskiego września" i Mieczysława Bielskiego Grupa Operacyjna Piotrków 1939". Było też coś chyba w Armii Łódź" Jana Wróblewskiego, ale tej pozycji akurat teraz nie mam i nie mogę sprawdzić.Kilka niemieckich fotek podpisanych Jasienin 9.9.1939" i Jeżów, Strzelna, Jasienin" pojawiło się swojego czasu na forum Odkrywcy" w wątku poświęconym polskiej artylerii.Kiedyś widziałem też opis bitwy na stronie internetowej Urzędu Gminy w Jeżowie (czy jest teraz, nie wiem - ostatnio nie sprawdzałem).W ostatnim czasie w ramach projektu muzeum w przestrzeni" na skraju pola bitwy pojawiła się tablica informacyjna (widziałem jedną w Jasieninie) - fotka w załączeniu.Jeżeli macie jakieś informacje i chcecie się nimi podzielić piszcie.
struna Napisano 27 Czerwiec 2012 Autor Napisano 27 Czerwiec 2012 Naprawdę nikt nic nie wie? :(Może ktoś mieszka w okolicy i zna jakieś rodzinne wspomnienia, a może ktoś kopał (to na pewno bo sam widziałem) i pochwali się znaleziskami?Od razu mówię, że pod tym względem nie jestem konkurencją, bo nie zajmuję się wykopkami.
bellial Napisano 10 Lipiec 2012 Napisano 10 Lipiec 2012 postaram sie poszperac w ksiegozbiorze , niestety na stale mieszkam teraz w UK i dostep do materialow bede mial dopiero ok. 1/8 podczas urlopu . Jezeli znajde interesujace Cie informacje przesle je na maila
struna Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Napisano 12 Lipiec 2012 Dzięki. Jak coś znajdziesz wyślij na adres:1305psMAŁPAgmail.comOczywiście zamiast słowa MAŁPA wpisz @
struna Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 Dzięki za info, bo już straciłem nadzieję, że ktoś się odezwie. Jak coś będziesz miał pisz na prive'a: 1305ps@gmail.com
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.