Skocz do zawartości

Kleszczele, Czeremcha, Klukowicze

Pit_100

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
Napisano
Witam,kręciłem się trochę po lasach w okolicach Czeremchy.W 1944 elektrycy z dywizji wiking dali niezłego łupnia sowietom.Akcja dobrze opisana w literaturze.W terenie łuski ,ppsz mauser.Będę w Czeremsze 20-22 lipca,tym razem odpuszczam sobie las i pokręcę się po nieużytkach za drobnicą.Nie wiem jak z polami bo zawsze byłem lipcu przed żniwami.Mam na oku pewne ugorki ale z 500m od granicy,ciekawe cz SG by nie przeszkadzało?Chętnie pokopie w towarzystwie więc można się umówić w weekend 20-22.Darz Dół!
Napisano
Hej, no wreszcie ktoś się odezwał. To głośna sprawa z tą bitwą pod Czeremchą. A w którym kierunku od Czeremchy szukałeś? Bardziej chodzisz za militarką czy monetki? Pzdr
Napisano

Witam,kręciłem się zarówno po lasach na wschód las Kuzawa i na Zachód Pożniki.Ogólnie to śmigam tylko po polach za monetkami,w lesie ciężko z Garrettem 250 coś głębszego.Choć kiedyś hełm trafiłem ale to u siebie.Na zachód od Czeremchy trafiały mi się łuski mauser a w Kuzawie wychodziły części niemieckich zapalników od granatów dymnych i łuski ppsz mosin.Duża część walk toczyła się w samych wsiach.Bo trzeba tu wspomnieć że są 2 Czeremchy to z stacją i nasycalnią, i Czeremcha Wieś.Ogólnie na wszystkich kierunkach świata były walki.Gdyby eksplorować pod względem bitwy próbowałbym na zachód od Czeremchy,duże lasy.Okolica ładna ,chętnie bym pokopał w towarzystwie.W tym roku szykuję się na drobnice na nieużytki ale kto wie dużo drobiazgów wpadało mi w czasie kopania drobnicy(klamry kawałki orzełków).W razie co można pójść do lasu,wezmę książkę mapy dużo siuwaksu na komary i można próbować szukać fantów po elektrykach.Jak już pisałem będę 20 22bm w Czeremsze.Darz Dół!
Ps.Fotka na zch od Czeremchy Wieś.

Napisano
Witam, kojarzę te tereny, bo mam tam rodzinę. Też tam szukałem, ale chciałem dowiedzieć się o efekty innych kopaczy. Ja jestem z Warszawy, a Twój nick tez na to wskazuje chyba że się mylę?
Napisano
Witam,tak z Warszawy.To jakie miał Pan efekty?Militaria czy monetki,jak monetki to jakieś ciekawe?Może jest na forum więcej osób odwiedzających ten rejon?Ciekawym miejscem jest zrzut mydeł w lesie zostawionych przez szkopów.Darz Dół!
Napisano
Pan to byl przed wojna;p efekty rozne, raz lepiej raz gorzej. Jesli chodzi o te mydla to są one pozostałością po niemieckich magazynach jakie były w tym miejscu. A Ty masz w tych stronach jakąś rodzinę? w jakich rejonach od Warszawy dzialasz?
Napisano
Witam,nie niestety cała rodzina ze Stolicy pochodzi(przez co nie mam ,,rodzinnych'' miejscówek).Do Czeremchy śmigam na festiwal.A w koło Warszawy odwiedzałem kiedyś często rejon Falenica-Miedzeszyn,teraz czasem Piaseczno.A najczęściej i najbardziej lubię powiat pułtuski.Darz Dół!
Napisano
Ewentualnie jakoś w połowie lipca się dogadamy.Z jakim sprzętem latasz i za czym?Ja jednak wolę drobnice ale wiadomo we dwóch to i na las można uderzyć.Darz Dół!
Napisano
Niezły chat sobie tu urządziliśmy,więc co by nie było to miejscem wartym odwiedzenia są okolice Woli Gołkowskiej.Ale w sumie myślę że ogólnie okolica ostro przetrzepana przez miejscowych i Warszawę.Wychodziły mi kopiejki i boratynki, koledze SAP i Sas których ciągle mi brakuje w kolekcji mam grosza i trojaka Stasia tylko a Sasa nic.A wszyscy 18w ciągle trzepią.Jakieś drobiazgi z 1wś wychodzą.Ale to już trzeba czekać do żniw i pytać się gospodarza o zgodę.Ogólnie boratynki i carskie to wychodzą,18w też tylko ja mam do niego pecha.Myślę że jest na tym forum mocna ekipa z WPI lub robiących ten teren.Nawet kiedyś idąc drogą na wykopki z koleżką poznaliśmy jednego co przy drodze grasował z efektami ciekawymi.Ugory ostro zryte ale jakiś moniak na parę godzin wpadnie.Darz Dół!
Napisano
No ok, to jak byś miał ochotę na wspólne wykopki to napisz:) I oczywiście czekam na innych kopaczy z Czeremchy i okolic
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie