tominml Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 Witam kupiłem kiedyś takie urządzenie, z enigmatycznych info jakie udało mi się znaleźć w necie wiem że to urządzenie do wykrywania przebiegu przewodów i rur, podobno na głębokość nawet 8 m! Może wie ktoś jaka jest zasada działania tego urządzenia...tzn wiem że nadajnik odbiornik ale chodzi mi głównie o ten właśnie sprzęt. Czego brakuje w tym komplecie i jak sprawdzić czy działa? Po włożeniu baterii do anteny w słuchawce słychać szum jak w sondzie ale chyba powinna ona być połączona jakimś przewodem. Proszę o info jeżeli ktoś takowe posiada. pozdrawiam
tominml Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 :) spokojnie kupiłem kilka lat temu jako niedziałający eksponat za równowartość średniej jakości kraty piwa. Ciekawi mnie po prostu jak to działało. Super gdyby udało się to uruchomić. Może ktoś z was miał podobny i sprawny w ręku. pozdro
fido Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Jak działa bardzo prosto .Wibracje są przypisywane pewnymzjawiskom np.nielegalny pobór wody idzie sie nad rurociągiemi słucha się szumu Tylko tu trzeba mieć ucho.Np.lokalizcjauszkodzenia kabla ładuje się kondensator i wpuszcza w kabelprzebicie na kablu jest sygnalizowane stuknięciem i tu szuka sie najgłośniejszego. To tak pokrótce i łopatologicznie.Być może masz możliwość zobaczyć takie ustojstwa w ZEsamochód do lokalizacji uszkodzeń kabli(Laboratorium Pomiarowe) lub wodociągi miejskie u mnie takie cudeńka mają.Kiedyś pracowałem na Roburze i tam był taki tylko nowszymikrofon wzmacniał sygnały na słuchawki miernik wychyłowy największe wskazanie sprzęt był DDR owski.
fido Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 http://olx.pl/oferta/geofon-poltras-ii-CID99-ID6LQiR.htmlcena 30zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.