Skocz do zawartości

Poltras II, Geofon zasada działania

tominml

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupiłem kiedyś takie urządzenie, z enigmatycznych info jakie udało mi się znaleźć w necie wiem że to urządzenie do wykrywania przebiegu przewodów i rur, podobno na głębokość nawet 8 m! Może wie ktoś jaka jest zasada działania tego urządzenia...tzn wiem że nadajnik odbiornik ale chodzi mi głównie o ten właśnie sprzęt. Czego brakuje w tym komplecie i jak sprawdzić czy działa? Po włożeniu baterii do anteny w słuchawce słychać szum jak w sondzie ale chyba powinna ona być połączona jakimś przewodem. Proszę o info jeżeli ktoś takowe posiada. pozdrawiam

Napisano
:) spokojnie kupiłem kilka lat temu jako niedziałający eksponat za równowartość średniej jakości kraty piwa. Ciekawi mnie po prostu jak to działało. Super gdyby udało się to uruchomić. Może ktoś z was miał podobny i sprawny w ręku. pozdro
Napisano
Jak działa bardzo prosto .Wibracje są przypisywane pewnym
zjawiskom np.nielegalny pobór wody idzie sie nad rurociągiem
i słucha się szumu Tylko tu trzeba mieć ucho.Np.lokalizcja
uszkodzenia kabla ładuje się kondensator i wpuszcza w kabel
przebicie na kablu jest sygnalizowane stuknięciem i tu
szuka sie najgłośniejszego. To tak pokrótce i łopatologicznie.
Być może masz możliwość zobaczyć takie ustojstwa w ZE
samochód do lokalizacji uszkodzeń kabli(Laboratorium Pomiarowe) lub wodociągi miejskie u mnie takie cudeńka mają.
Kiedyś pracowałem na Roburze i tam był taki tylko nowszy
mikrofon wzmacniał sygnały na słuchawki miernik wychyłowy największe wskazanie sprzęt był DDR owski.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie