Elmariano Napisano 10 Czerwiec 2012 Autor Napisano 10 Czerwiec 2012 Witam, natknąłem się ostatnio na interesującą monetkę. Jest miedziana, średnicy mniej więcej boratynki dość cieka na jednej stronie jest mało wyraźny profil i litery FIW, z przeciwnej palma pod nią litery L K lub I. K. czyżby coś arabskiego? Zdjęć nie będzie bo monetki tej nie mam. proszę o pomoc.
Elmariano Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 kolego barov, widzę że nie doczytałeś posta, nie mam tej monety, tylko ją widziałem u kogoś a aparatu też ze sobą nie miałem, ani linijki. To co widziałem napisałem. Więc oszczędź mi tych złośliwości i pisz po prostu, że nie potrafisz pomóc. Ktoś kto spotkał się z taką monetką na pewno będzie wiedział o którą chodzi. Jeśli ją nabędę to wstawię zdjęcia, teraz ich nie mam. Jeśli ktoś potrafi pomóc proszę o info, jeśli nie nie musi nic pisać. Z góry dzięki za pomoc. pozdro
Władziu Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 To tak jak bym Ci tłumaczył jak masz gdzieś dojechać i powiedział, żebyś skręcił w prawo koło babci z pieskiem. Monet jest bez liku i ciągle ich przybywa. Ciężko pomuc przy tak lakonicznej informacji.
Elmariano Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 na google nie znalazłem niestety odpowiedzi, ale nabyłem monetkę i załączam poniżej jej zdjęcia.
Elmariano Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 wymiary monetki to: średnica 14-16 mm, grubość mniej niż 0,5 mm, materiał prawdopodobnie miedź. Mam nadzieje że te dane wystarczą. pzdr
kopijnik2 Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 a na jakiej podstawie twierdzisz, że to moneta?
Elmariano Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 na pierwszy rzut oka wygląda jak moneta... są jakieś inne możliwości?
Władziu Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Kopijnik nie męcz już chłopaka :) Ano nie jest to moneta tylko rechen pfenig. Pewnie XVIII wiek ale głowy nie dam. Uprzedzając Twoje Elmarino kolejne pytanie można bez problemu kupić tego typu wycieruchy za kilka złotych (ja przynajmniej więcej nie zwykłem płacić) ale zdarzają się egzemplarze za które warto zapłacić i 20 PLN. Twój niestety się do nich nie zalicza. Tak na przyszłość to śledź Allegro i to forum to będziesz miał rozeznanie co jest okazją a co ją tylko udaje. Powodzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.