Faber94 Napisano 22 Maj 2012 Autor Napisano 22 Maj 2012 Witam! Wykorzystałem okazję wizyty znajomego z dobrym aparatem i porobiłem zdjęcia paru fantów. Oto jeden z nich. Czyściłem go tylko na zasadzie woda płyn do naczyń i szczoteczka. nie chce stosować jakiś profesjonalnych metod żeby go nie zniszczyć. Ponad rok temu próbowano go zidentyfikować ale nie wyszło a przynajmniej nie otrzymałem ścisłej odpowiedzi. Propozycje jakie padły to:-gmerek-link z podobnymi sygnetami http://www.ancientresource.com/lots/ancient_jewelry/jewelry_rings.html-napisy chyba po grecku; oceniam go na V-X w-.chociaż te symbole z lewej strony przypominają nieco hebrajskie litery: n (nun), g (gimel), h (hej), f (szin) te litery razem tworzą skrót hebrajskiego zdania: es gadol haja szam" (wielki cud zdarzył się tam"). Żydowski relikt chanukowy?-może być rzymMoże jakieś nowe propozycje? Lub Którą z powyższych zdecydowanie można wykluczyć? Na sygnecie widać prymitywnie stworzoną 2 ludzi trzymających się za ręce a dookoła jakieś napisy. Za każdą pomoc w próbie identyfikacji z góry dziękuję :)
jakosin Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Aby doszło do inentyfikacji pierscionka wypadałoby zrobić lepsze foto.Z tego zdjęcia niewiele da się odczytać.
Faber94 Napisano 23 Maj 2012 Autor Napisano 23 Maj 2012 Miałem lepsze foty ale musiałem edytować do rozmiaru zdjęcia by dostosować się do wymogów forum więc dodam niedługo jakiś link do oryginalnego rozmiaru zdjęcia
kopijnik2 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 ...Miałem lepsze foty ale musiałem edytować do rozmiaru zdjęcia by dostosować się do wymogów forum...z dużego zdjęcia wytnij tylko sygnet...palce wiemy do kogo należą...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.