Zwierzu Napisano 22 Maj 2012 Autor Napisano 22 Maj 2012 Po piewrwsze-Czy jest ktoś poinformowany czy to w ogóle prawda,a po drugie jeśli tak,to na czym polega to zabezpieczenie od strony technicznej?A swoja drogą widać że Minelab(jesli to prawda) dba o swoje interesy,szkoda że nie myślą o naszej kieszeni. :)PozdrawiamZwierz
Taktyk Napisano 22 Maj 2012 Napisano 22 Maj 2012 Witam,Sprawa jest bardziej zawiła.Ponieważ z jednej strony to technologia VFLEX, o której możesz sobie poczytać na ich stronie - z drugiej strony wprowadza ona ograniczenie, które w jest zabezpieczeniem.Na swojej stornie MineLab informuje, że przekształca konwencjonalny sygnał sinusoidalny za pomocą dwóch mikrokontrolerów, jednego w cewce, drugiego w wykrywaczu. Nie ma to jednak nic wspólnego z cyfrowym przetwarzaniem sygnału. W cewce jest prosty mikrokontroler AVR, który komunikuje się z drugim mikrokontrolerem ARM za pomocą protokołu 1-wire. VFLEX pomaga jedynie w określeniu rodzaju sondy podłączonej do detektora. PozdrawiamTaktyk
talgo Napisano 22 Maj 2012 Napisano 22 Maj 2012 Pisałem tydzień temu do Nela to udawali głupa że nic nie wiedzą ale na forach pojawiają się sygnały że z nowymi modelami ich cewki nie działają
Zwierzu Napisano 22 Maj 2012 Autor Napisano 22 Maj 2012 TaktykDzięki za info.Pytałeś mnie kiedyś jak sie zachowuje mój MXT przy nastawie powyzej GAIN +1.Otóż chodziłem w terenie leśnym na GAIN +3 czyli max i było w miare o.k.Zszedłem dosłownie milimetr pod GAIN +2 i było idealnie.Stabilnie i komfortowo.Sory za zejście z tematu...
Taktyk Napisano 22 Maj 2012 Napisano 22 Maj 2012 Jeśli chodzi o MXT to niektóre cewki są fabrycznie źle zestrojone. Z Twoją jak widać jest wszystko w porządku.Powyżej wzmocnienia GAIN 10 jest ono już takie same. +1 do +3 dzoała w funkcji zwiększenia głośności słabych sygnałów. tzw. Boost Audio.T.
krzys-kf Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 A kto mi wyjaśni, dlaczego dwie nowe cewki NEL nie działają na nowej x-t. Te same cewki idealnie działają na innych x-terrach (starszych), bo tylko takie miałem do sprawdzenia. Jedna x-terra niebyła starsza jak 6 miesięcy. Z tond przypuszczenie, że Minelad wprowadził jakieś nowe zabezpieczenia. Być może to wina wykrywacza. Na oryginalnych działa jak powinien.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.