Skocz do zawartości

Nowe X-terry z 2012 roku zabezpieczone przed cewkami NEL?

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po piewrwsze-
Czy jest ktoś poinformowany czy to w ogóle prawda,a po drugie jeśli tak,to na czym polega to zabezpieczenie od strony technicznej?
A swoja drogą widać że Minelab(jesli to prawda) dba o swoje interesy,szkoda że nie myślą o naszej kieszeni. :)

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Witam,

Sprawa jest bardziej zawiła.

Ponieważ z jednej strony to technologia VFLEX, o której możesz sobie poczytać na ich stronie - z drugiej strony wprowadza ona ograniczenie, które w jest zabezpieczeniem.

Na swojej stornie MineLab informuje, że przekształca konwencjonalny sygnał sinusoidalny za pomocą dwóch mikrokontrolerów, jednego w cewce, drugiego w wykrywaczu. Nie ma to jednak nic wspólnego z cyfrowym przetwarzaniem sygnału.

W cewce jest prosty mikrokontroler AVR, który komunikuje się z drugim mikrokontrolerem ARM za pomocą protokołu 1-wire.

VFLEX pomaga jedynie w określeniu rodzaju sondy podłączonej do detektora.

Pozdrawiam
Taktyk
Napisano
Pisałem tydzień temu do Nela to udawali głupa że nic nie wiedzą
ale na forach pojawiają się sygnały że z nowymi modelami ich cewki nie działają
Napisano
Taktyk
Dzięki za info.Pytałeś mnie kiedyś jak sie zachowuje mój MXT przy nastawie powyzej GAIN +1.Otóż chodziłem w terenie leśnym na GAIN +3 czyli max i było w miare o.k.Zszedłem dosłownie milimetr pod GAIN +2 i było idealnie.Stabilnie i komfortowo.
Sory za zejście z tematu...
Napisano
Jeśli chodzi o MXT to niektóre cewki są fabrycznie źle zestrojone. Z Twoją jak widać jest wszystko w porządku.

Powyżej wzmocnienia GAIN 10 jest ono już takie same. +1 do +3 dzoała w funkcji zwiększenia głośności słabych sygnałów. tzw. Boost Audio.

T.
Napisano
A kto mi wyjaśni, dlaczego dwie nowe cewki NEL nie działają na nowej x-t. Te same cewki idealnie działają na innych x-terrach (starszych), bo tylko takie miałem do sprawdzenia. Jedna x-terra niebyła starsza jak 6 miesięcy. Z tond przypuszczenie, że Minelad wprowadził jakieś nowe zabezpieczenia. Być może to wina wykrywacza. Na oryginalnych działa jak powinien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie