DrugaWSchowa Napisano 18 Maj 2012 Autor Napisano 18 Maj 2012 pytanie w temacie , wydaje mi sie ze cos nie tak jest
matthias.skl Napisano 18 Maj 2012 Napisano 18 Maj 2012 Chyba masz rację, ale daj zdjęcie/zdjęcia w większej rozdzielczości.
DrugaWSchowa Napisano 18 Maj 2012 Autor Napisano 18 Maj 2012 Wiecej nie mam zdjec poniewaz to jest zdj z oferty sprzedazy
DrugaWSchowa Napisano 18 Maj 2012 Autor Napisano 18 Maj 2012 dodam jeszcze ze zalozona jest na nim ochrona na cewke
MrV Napisano 18 Maj 2012 Napisano 18 Maj 2012 Mam Ace 250 od trzech lat, oryginalna osłona cewki wygląda zupełnie inaczej, nie ma widocznych szczelin pomiędzy żeberkami cewki (zakryte przez plastik osłony). Byłbym ostrożny na Twoim miejscu kolego!
sidzok Napisano 18 Maj 2012 Napisano 18 Maj 2012 co Ci w tej cewce nie pasuje?? Chyba normalnie wygląda ?
MilKam88 Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Witam,zdjęcia są zbyt słabej jakości, żeby stwierdzić jednoznacznie czy z tą cewką jest coś nie tak czy to tylko złudzenie optyczne. Jednak na tym zdjęciu cewka wygląda co najmniej dziwnie, jak by była apompowana" a szczególnie dolna część. Możliwe, że dolna część cewki uległa uszkodzeniu/wykruszeniu i właściciel sprzętu postanowił sobie ją naprawić przy pomocy izolacji... Widać jakieś dziwne zgrubienia i nierówności, tak jak by była właśnie obwinięta izolacją. Ale tak jak wspomniałem wcześniej za słabe zdjęcia. Jeżeli są to fotki z ogłoszenia i ktoś myśli o kupnie tego sprzętu to należałoby poprosić sprzedającego o zdjęcia lepszej jakości cewki i najlepiej całego spodu a nie robienia zdjęć pod kątem.pozdrawiam.
KrisssK Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 nafco" MilKam88!Dlaczego zabierasz głos i piszesz idiotyzmy na podstawie jakiegoś kleksa na którym nic nie widać?Obejrzyj sobie tę cewkę w sensownej rozdzielczości i zweryfikuj swoje głodne teorie....
danielw4 Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Na tym zdjęciu wygląda jakby ją pogieło z przegrzania.Może za długo leżała na słońcu hahaha
vektor Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Tak się składa, że interesowałem się kiedyś fotografią. To, że jest apompowana" wynika najprawdopodobniej ze zniekształceń fotograficznych i perspektywy (umieszczenia fotografowanego obiektu względem obiektywu). Zdjęcia robione na małych (krótkich) ogniskowych są bardziej zniekształcone od tych robionych na ogniskowych około 100mm na przykład. Jeśli na dodatek fotografujemy obiekt o regularnych kształtach wypełniający dużą część kadru zjawisko to staje się bardzo widoczne. do tego dochodzi tzw perspektywa. Zwróćcie uwagę na linie na kartce w kratkę pod pudełkiem po filmie. odległość miedzy nimi zmienia się dodatkowo przypuszczam, że zdjęcie było robione bardzo słabym aparatem (im lepszy obiektyw tym zniekształcenia mniejsze). Na moim zdjęciu mimo ogniskowej 17mm nie są one specjalnie widoczne(oczywiście perspektywa odpowiadająca za puchnięcie" rzeczy na pierwszym planie i zmianę odległości między liami będzie zawsze). O samych zniekształceniach przeczytacie sobie tu:http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-42.html . Nie mniej jednak mimo tego całego wywodu na temat fotografii jak masz wątpliwości to poproś o lepsze zdjęcie. Możesz zaproponować, żeby sprzedający umieścił interesujący cię przedmiot na wprost obiektywu i postarał się zrobić zdjęcie prostopadle z większej odległości: tak by cewka nie wypełniała całego zdjęcia a powiedzmy max2/3 i była w centrum kadru. Jeśli jego aparat nie ma lampy (na przykład telefon) to niech zrobi zdjęcie na dworze. Pozdrawiam
vektor Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 No i jest zdjęcie w lepszej jakości... A ja się tyle naprodukowałem :P. Ehhh... No trudno :P. Sorka, że post pod postem ;]. Dla robiących zdjęcia do aukcji: Fajnie wstawić jedno zdjęcie przedmiotu w perspektywie takie troszkę artystyczne" ;), ale jak się coś sprzedaje polecam też wstawić takie bardziej echniczne" zdjęcia obiekt na środku, zdjęcie prostopadle, ogniskowa 50-120 w zależności od sprzętu jaki macie. Zwłaszcza przy słabszych aparatach polecam zostawić 20% kadru po brzegu puste potem przyciąć i dopiero zmniejszyć i wstawić do neta.
KrisssK Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Kol. vektor zdjęcia nie były robione słabym aparatem.Są jedynie tak wykadrowane że cewka wypełnia cały obszar.Spód cewki faktycznie został zrobiony z bliższej odległości i stąd pewnie pojawiło pewne optyczne złudzenie.Zdjęcie to jest robione celowo pod kątem ponieważ lampa błyskowa przy fotografowaniu a wprost" mimo założonego dyfuzora daje nieładny efekt odbicia w błyszczącej żywicy cewki. Ale jak widać nie ma co pokazywać zbyt szczegółowych zdjęć bo same z tym problemy i doszukiwanie się dziury w całym.Mam nadzieję że pozostałe fotki cewki rozwiewają wątpliwości dot. tego spuchnięcia" cewki.
vektor Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 No teraz widać, że nie były robione komórką ;). Co do dyfuzora to ja wolę namiot bezcieniowy, a jak nie mam dostępu albo czasu na zabawę to daję lampę o 45 stopni do góry i ekran biały wysuwam, a w drugiej lampie gdzie nie mam ekranu przyklejam biały kawałek tworzywa wycięty z opakowania po serku ;). Fajne do takich zdjęć są też takie dyfuzorki typu lightsphere - nawet dość tanie, niestety za to duże i troszkę mało poręczne. Jeśli chodzi o jakość zdjęć na alledrogo itp to ja staram się zawsze wstawiać jak najlepsze bo później są niedomówienia typu tu jest ryska 2mm długa a na zdjęciach nie było widać... Żeby nie robić z tego forum forum fotograficznego to ja się już więcej nie odzywam w tym temacie :P. Pozdrawiam. No i polecam przede wszystkim pytać sprzedającego o lepsze zdjęcia tam najłatwiej się upewnić czy to co chcemy kupić jest takie jak powinno być ;).
MilKam88 Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 KrissK ochłoń... Wyraziłem własną opinię na podstawie zamieszczonych dwóch fotek przez DrugaWschowa. Wybacz, ale na tych zdjęciach tak właśnie ta cewka wyglądała. Zaznaczałem, że zdjęcia są zbyt słabej jakości i nie można stwierdzić jednoznacznie. Nie napisałem, że na 100%, że cewka jest uszkodzona. Były to po prostu przypuszczenia. Teraz są zdjęcia dobrej jakości i widać, że z cewką jest wszystko ok.
KrisssK Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 MilKam88 ze zdjęć zamieszczonych przez DrugaWschowa trudno przypuszczać cokolwiek, nie mówiąc już o ocenianiu stanu technicznego tej cewki.Może lepiej Ty ochłoń i na przyszłość zanim coś zaczniesz wypisywać - pomyśl.
MilKam88 Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Ja nie muszę ochłonąć, bo nie mam takiej potrzeby. To Ty strasznie się spinasz i nie potrzebnie. Rozumiem, że to twój sprzęt i strasznie się oburzyłeś moją wypowiedzią, ale niepotrzebnie. Bo ja nic złego nie napisałem. Odniosłem się do zdjęć które widziałem i tyle w temacie. Napisałem, że potrzeba lepszych zdjęć. Teraz są i widać w jakim stanie jest cewka.
KrisssK Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Odniosłeś się nie do zdjęć tylko do czarnych plam na których nic nie widać i opisałeś wymysły swojej wyobraźni...
MilKam88 Napisano 19 Maj 2012 Napisano 19 Maj 2012 Odniosłem się tylko i wyłącznie do tego co widać było na załączonych zdjęciach.
DrugaWSchowa Napisano 19 Maj 2012 Autor Napisano 19 Maj 2012 Widze ze panowie sie troche poklocili :) Dzieki vektor za te ciekawostki , chcialem sie upewnic bo nie chcialem kupować kota w worku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.