pigul01 Napisano 17 Maj 2012 Autor Napisano 17 Maj 2012 Witam, wygrzebałem dzisiaj coś takiego, poczytałem trochę na googole ale nic konkretnego nie znalazłem. Wiem tylko tyle, że napis kriegerverein" znaczy Towarzystwo Kombatantów" lub wiązek Żołnierzy", a mohrungen" to miasto Morąg(woj. warmińsko-mazurskie). Poczytałem jeszcze trochę i wyczytałem coś o bitwie pod Mohrungen 25 stycznia 1807 czyli czasy napoleońskie...Czy ktoś wie coś ciekawego jeszcze na temat tego krzyża?
pigul01 Napisano 18 Maj 2012 Autor Napisano 18 Maj 2012 a może jakieś skojarzenia co do postaci, która widnieje na krzyżu??
jay-jay Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 mam coś podobnego,prawdopodobnie jest to krzyż należący niegdyś do jednego z członków związku kombatantów walczących we wspominanej bitwie/bądź z tej miejscowości.Zwróć na odwrocie czy nie ma bić do kogo należał albo kto go wykonał.
jay-jay Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 http://www.huesken.com/shop/de/preussen-landeskriegerverband-kriegervereine.html
pigul01 Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 z drugiej strony zupełnie gładki zapomniałem dodać...jest dużo podobnych na tej stronie ale nie identyczne więc pewnie było ich dość sporo... dzięki za link
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.