Skocz do zawartości

sygnet w stylu arabskim z wielbłądem i meczetem-jaki okres?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc.Sygnet pojawił się w miejscu gdzie występuje pochodzenie zarówno z okresu II RP jak i także z czasów PRL i współczesnych.Czy oceniając sposób wykonania można pokusić się o przypisanie okresu pochodzenia? Sygnet waży 5,5 g czyli jak na swoje gabaryty nie jest zbyt ciężki.Materiał chyba wygląda na mosiądz częściowo srebrzony ,częściowo złocony.Wewnątrz jest pusty ,widać to też przez otwory boczne.Wydaje mi się że tło pod wielbłądem jest wykonane ze srebrnej blaszki.Wizerunek wielbłąda oraz meczety z obu stron są nakładane.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Napisano
Na początku też tak pomyślałem i przyjrzałem się przez lupę.Niestety na skośnych rogach to raczej kropki chociaż w różnych konfiguracjach,raz 4 raz 5,coś jeszcze,nierównomiernie .Na górze i na dole obramówki także ornament.Można zaobserwować że każdy z tych wzorów jest trochę inny czy to może sugerować ręczne wykonanie?
Napisano
Raczej odlew z dolutowanymi elementami (widać niewielkie szpary po bokach ?).Pamiątka z egzotycznej podróży.
Napisano
Lata 30-40-te. Widziałem prawie identyczny - kupiony przed dziadka kolegi (walczył w Afrika Korps) od ubylców" w Tunezji. Widocznie to taka ichnia straganówka.
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie