tadeks6 Napisano 4 Maj 2012 Autor Napisano 4 Maj 2012 Witam. Ostatnio trafiłem taką monetkę, czy któryś z kolegów jest w stanie ją zidentyfikaować?? Moneta jest mocno sfatygowana, widnieją na niej cztery kropki a pomiedzy nimi krzyż??? Z góry dzięki tadeks6
Pablo.wpl Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 daj średnicę i materiał z czego jest zrobiona srebro?
LukaszRadom Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 Po wyglądzie wstępnie pasuje do denara mieszka I i bolesława chrobrego -wizerunek krzyża- lecz pewien nie jestem
minelab E-trac pro Napisano 5 Maj 2012 Napisano 5 Maj 2012 Witam.Tym bardziej że Mieszko I i Bolesław Chrobry bili monety w miedzi??????? No to się dowiedziałem nowych i ciekawych rzeczy!
LukaszRadom Napisano 5 Maj 2012 Napisano 5 Maj 2012 przecież kolega Tadeks6 nie podał składu metalu owej monety , więc czemu ma ona być z miedzi ? srebro też czernieje wie o tym każdy , patyna
tadeks6 Napisano 5 Maj 2012 Autor Napisano 5 Maj 2012 Witam. Postaram się o jak najszybsze podanie wymiarów oraz metalu z jakiego została wykonana monetka
tadeks6 Napisano 12 Maj 2012 Autor Napisano 12 Maj 2012 Witam. Odświerzam wątek. Monetka wykonana jest z miedzi lub mosiądzu, Wysokość 2,5cm, szerokość 2,6cm (gdy krzyż na monecie jest w pionowej postawie),Z tym, że moneta jest wybita nieregularnie. Co to za monetka? Z góry dzięki.Darz Dół Tadek
minelab E-trac pro Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 Witam.Myślę że to będzie miedziany falsyfikat z epoki denara Ludwika I tak zwany murzynek...Wegry oczywiście
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.