kopalniak Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 WitamMam problem z usunięciem przylepionego skamieniałego piasku ye złoconego przedmiotu. Do tej pory stosowałem drewnianą wykałaczkę do odłupywania, ale doszedłem do momentu że ta metoda jest niewystarczająca. W niektórych miejscach skorupa z tej skamieliny jest cieniutka praktycznie jak warstwa lakieru. Długotrwałe moczenie nic nie dało. Czy jest jakaś metoda rozpuszczenia tego, żeby nie zaszkodzić? Warstwa złocenia jest niejednolita, są ubytki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Oliwka, oliwka i oliwka, w między czasie dłubanie wykałaczką", ale nie drewnianą - Ja zrobiłem sobie z długiej igły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Z igłą należy uważać żeby złocenia nie zeskrobać razem z osadami. Ważna jest cierpliwość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Myjka ultradźwiękowa?PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopalniak Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Czy porządny złotnik/jubiler będzie miał dostęp do takiej myjki? Bo te z allegro to raczej niewiele pomagają. Ewentualnie może są jakieś inne drogi dostępu do dobrych myjek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Zagadaj z jakimś znajomym dentystą, bądź zegarmistrzem oni używają takich myjek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.