Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 Witam. dzisiaj znalazłem w lesie takie miejsce jak na zdjęciach. Jest tam co najmniej 40-50 okopów jeden przy drugim, wszystkie są kwadratowe lub prostokątne, dość płytkie i ciągną się wśród lekkiego wzgórzaCo to może być?Przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem.Dziękuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz_w Napisano 25 Marzec 2012 Share Napisano 25 Marzec 2012 Nie stały tam jakieś działa kiedyś? Tylko trochę ich dużo. Jaki to ma wymiar, chyba nieduże. Niedaleko mnie pod szczytem górki są podobne, prostokątne ze 2x4m połączone okopem, kilkanaście szt. W moich znalazłem trochę guzików, amunicji i bagnet, tak że po prostu siedzieli sobie tam żołnierze w grupach, może jakiś karabin był ustawiony. Na szczycie natomiast są stanowiska artylerii. Pierwsza wojna, pozycje austro-węgierskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 Mniej więcej tak to wygląda - na czarno zaznaczona droga- Na czerwono okopy- na zielono wzniesieniaOkopy leżą na terenie dość młodego lasu, w czasie wojny raczej go tam nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 Tak jak napisałeś mają mniej więcej 2x4m tylko żadnego okopu nie ma można też znaleźć w okolicy z 5 tradycyjnych okopów dość głębokich. to że artyleria to bardzo prawdopodobne bo kiedyś rozmawiałem ze starszym panem to pokazywał mi że gdzieś tam stały działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 Znalazłem tam tylko jedną łuskę od Mausera z 38r. niemiecką ale to pewnie dlatego że mam kiepski wykrywacz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 26 Marzec 2012 Share Napisano 26 Marzec 2012 a nie ma w pobliżu żwirowni?może coś w ten deseńhttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=679994#1157398 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 26 Marzec 2012 Autor Share Napisano 26 Marzec 2012 Możliwe. W okolicy są 2 żwirownie oddalone od tego miejsca jakieś 500m, tylko po co kopać tak płytkie i regularne doły z równym dnem co jakieś 2-4m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 26 Marzec 2012 Share Napisano 26 Marzec 2012 Bardzo możliwe że leśnicy zabunkrowali tam większe ilości sadzonek,na pozycje bojowe nijak nie pasuje,dwie dobre salwy i wszyscy giną.Za duże skupienie i za płytkie doły.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.