chudini101 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Witam Proszę o id.tego guziczka,średnica 17 mm,KS czy KK?Pozdrawiam
Rosforek Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Księstwo Warszawskiepowiem szczerze, że sygnatura na rewersie bardzo mnie zainteresowała, chodzi o napis - WARSCHAU
slawgo Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Bez wątpienia jest to guzik wyprodukowany przez Samuela Muncheimera. Nie spotkałem się jeszcze z taką sygnaturą. Nie występuje ona ani na Buttonarium ani na Pugovizie. Ten guzik jest rarytasem kolekcjonerskim. To Unikat. Gratuluję
Rosforek Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 slawgo masz rację, ja też szukałem i nic nie znalazłem:< Nie spotkałem się z sygnaturą - MÜNCHHEIMER WARSCHAU - nazwa Warszawy zapisana po niemiecku. (po M jest U czy Ü?). Ciekawa sprawa:)W książce „ Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów” autorzy wymieniają następujące sygnatury:MVNCHHEIMER WARSMÜNCHHEIMER VARSMÜNCHHEIMER VARS:594MÜNCHHEIMER WARSMÜNCHHEIMER WARS:594MÜNCHHEIMER WARSZ:MÜNCHHEIMER WARSZA:MÜNCHHEIMER w WAR:MÜNCHHEIMER w WARS:może to jest jakiś trop:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=576628#714352kolega pomsee napisał: Wpływy niemieckie w produkcji guzika z wężem wskazuje też fakt, że że istnieją takie guziki produkcji Munchheimera ponieważ pewne poszlaki dowodzą, że rawdopodobnie manufaktura Samuela Munchheimera istniała w Warszawie "pruskiej czyli przed 1806 r. Np. znany jest guzik 5 pp sygnowany "Munchheimer Warschau być może wyprodukowany z matrycy z czasów pruskiej okupacji Warszawy - oczywiście jego lewa strona.Z drugiej jednak strony czy ktokolwiek znalazł guziki, które można połączyć z wojskiem pruskim z taką sygnaturą?"źródło:W. Boczkowski, M. Jaroszyński –Wolfram, K. Gładki „ Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów” Warszawa 1999. s.23.
chudini101 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Witam! Dziękuje za zainteresowanie moim wątkiem i za cenne informacje,dodam jeszcze że w tym miejscu znalazłem ten drugi guzik,który wstawiłem do id.Guziki znalezione na pomorzu.Pozdrawiam! Jeśli chodzi o U czy umlaut to napiszę po 19-tej bo teraz jestem w pracy.
chudini101 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Pisownia niemiecka,czyli umlaut,u z kreskami.
chudini101 Napisano 26 Marzec 2012 Autor Napisano 26 Marzec 2012 Witam! Czy może ktoś z forumowiczów spotkał się jeszcze z taką sygnaturą guzików Księstwa? Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.