Skocz do zawartości

guzik 17 w labrach,sygnowny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bez wątpienia jest to guzik wyprodukowany przez Samuela Muncheimera. Nie spotkałem się jeszcze z taką sygnaturą. Nie występuje ona ani na Buttonarium ani na Pugovizie. Ten guzik jest rarytasem kolekcjonerskim. To Unikat. Gratuluję
Napisano
slawgo masz rację, ja też szukałem i nic nie znalazłem:< Nie spotkałem się z sygnaturą - MÜNCHHEIMER WARSCHAU - nazwa Warszawy zapisana po niemiecku. (po M jest U czy Ü?). Ciekawa sprawa:)

W książce „ Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów” autorzy wymieniają następujące sygnatury:

MVNCHHEIMER WARS
MÜNCHHEIMER VARS
MÜNCHHEIMER VARS:594
MÜNCHHEIMER WARS
MÜNCHHEIMER WARS:594
MÜNCHHEIMER WARSZ:
MÜNCHHEIMER WARSZA:
MÜNCHHEIMER w WAR:
MÜNCHHEIMER w WARS:

może to jest jakiś trop:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=576628#714352

kolega pomsee napisał: Wpływy niemieckie w produkcji guzika z wężem wskazuje też fakt, że że istnieją takie guziki produkcji Munchheimera ponieważ pewne poszlaki dowodzą, że rawdopodobnie manufaktura Samuela Munchheimera istniała w Warszawie "pruskiej czyli przed 1806 r. Np. znany jest guzik 5 pp sygnowany "Munchheimer Warschau być może wyprodukowany z matrycy z czasów pruskiej okupacji Warszawy - oczywiście jego lewa strona.
Z drugiej jednak strony czy ktokolwiek znalazł guziki, które można połączyć z wojskiem pruskim z taką sygnaturą?"

źródło:
W. Boczkowski, M. Jaroszyński –Wolfram, K. Gładki „ Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów” Warszawa 1999. s.23.
Napisano
Witam! Dziękuje za zainteresowanie moim wątkiem i za cenne informacje,dodam jeszcze że w tym miejscu znalazłem ten drugi guzik,który wstawiłem do id.Guziki znalezione na pomorzu.Pozdrawiam! Jeśli chodzi o U czy umlaut to napiszę po 19-tej bo teraz jestem w pracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie