chudini101 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Witam! Prosze o pomoc w id.tego guzika.Wydaje mi się że może to być guzik francuski,słabo widoczna 4 chyba że przed czwórką jest coś jeszcze.Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
chudini101 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Druga strona guziczka,średnica 17 mm.
Rosforek Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 4 regiment flotylli rzecznej?coś w ten deseńhttp://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=3248
chudini101 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Dzięki za podpowiedz. Ale czy to napoleon?
Arseon Napisano 27 Marzec 2012 Napisano 27 Marzec 2012 ten z buttonarium to regiment a Twój to 4 ekwipaż, napis na nim brzmiequipage de flotille"To guzik wzoru z 1805 roku i należał do żołnierza 4 ekwipażu piechoty morskiej-marynarzy gwardii. Batalion piechoty morskiej wprowadzono podczas ogólnej reformy organizacyjnej Wielkiej Armii w 1803 r. Składał się z pięciu ekwipaży (equipage) po pięć załóg (escouade).Oddział ten na lądzie miał pełnić służbę piechoty, inżynierii i transportu.Wchodził w skład Gwardii Cesarskiej.Jeżeli można zapytać pochodzi z Mazowsza?gratuluję
chudini101 Napisano 27 Marzec 2012 Autor Napisano 27 Marzec 2012 Dziękuję kolego Arseon.Widzę że posiadasz niezłą wiedzę!Guzik znaleziony na pomorzu.Czy ten guzik to rzadkość?Pozdrawiam!
Arseon Napisano 27 Marzec 2012 Napisano 27 Marzec 2012 Z tego co pamiętam z własnego id (mam taki sam) marynarze gwardii brali udział w oblężeniu Gdańska ,podczas pokoju w Tylży przeprawiali samego Napoleona.Czytając literaturę poświęconą wielkiej armii dosyć często wspomina się o ich roli podczas budowy mostów ,przepraw, a także obsługujących jednostki pływające.Podczas kampanii na Mazowszu pływali nawet fregatą po Wiśle.Guzik moim zdaniem nietuzinkowy,wcześniej przed Twoim wątkiem nie widziałem takiego w internecie.Na innym forum pewien znawca tematu napisał mi że w kampani 1806 na Mazowszu marynarzy gwardii było około 100 ludzi .pzdr.
chudini101 Napisano 27 Marzec 2012 Autor Napisano 27 Marzec 2012 Mazowsze mazowszem,ma swoją historię ale skąd on się wziął na pomorzu i to praktycznie na granicy woj. pomorskiego i wielkopolskiego.Jeśli rzeczywiście marynarzy gwardii było tylko około 100 to czuję się jakbym trafił szóstkę w totka!:)Ciekawa historia! A jeśli można wiedzieć,guziczek kolegi to nabyty czy znalezisko?Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.