Skocz do zawartości

Guzik z tarczą i z numerem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Prosze o pomoc w id.tego guzika.Wydaje mi się że może to być guzik francuski,słabo widoczna 4 chyba że przed czwórką jest coś jeszcze.Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Napisano
ten z buttonarium to regiment a Twój to 4 ekwipaż, napis na nim brzmiequipage de flotille"
To guzik wzoru z 1805 roku i należał do żołnierza 4 ekwipażu piechoty morskiej-marynarzy gwardii. Batalion piechoty morskiej wprowadzono podczas ogólnej reformy organizacyjnej Wielkiej Armii w 1803 r. Składał się z pięciu ekwipaży (equipage) po pięć załóg (escouade).
Oddział ten na lądzie miał pełnić służbę piechoty, inżynierii i transportu.
Wchodził w skład Gwardii Cesarskiej.
Jeżeli można zapytać pochodzi z Mazowsza?
gratuluję
Napisano
Z tego co pamiętam z własnego id (mam taki sam) marynarze gwardii brali udział w oblężeniu Gdańska ,podczas pokoju w Tylży przeprawiali samego Napoleona.Czytając literaturę poświęconą wielkiej armii dosyć często wspomina się o ich roli podczas budowy mostów ,przepraw, a także obsługujących jednostki pływające.Podczas kampanii na Mazowszu pływali nawet fregatą po Wiśle.
Guzik moim zdaniem nietuzinkowy,wcześniej przed Twoim wątkiem nie widziałem takiego w internecie.Na innym forum pewien znawca tematu napisał mi że w kampani 1806 na Mazowszu marynarzy gwardii było około 100 ludzi .
pzdr.
Napisano
Mazowsze mazowszem,ma swoją historię ale skąd on się wziął na pomorzu i to praktycznie na granicy woj. pomorskiego i wielkopolskiego.Jeśli rzeczywiście marynarzy gwardii było tylko około 100 to czuję się jakbym trafił szóstkę w totka!:)Ciekawa historia! A jeśli można wiedzieć,guziczek kolegi to nabyty czy znalezisko?Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie