Szukanko Napisano 4 Marzec 2012 Autor Napisano 4 Marzec 2012 Witam.Po Argo v2 przyszedł czas na Argo v3.Mam za sobą ok 12 godzin wylatanych po plażach Bałtyku i tutaj muszę powiedzieć,że Argo v3 jest bardzo stabilny na mokrym piachu.W miejscach gdzie pod ok. 2 cm mokrego piachu stoi woda chodziłem na trybie standard na czułości 39-41 bez żadnych wzbudzeń czy fałszywych sygnałów.Natomiast w miejscach w fali i tuż po zejściu fali kipiących" jeszcze wodą włączałem filtr 4 rzędu na czułości 39 nie miałem żadnych fałszywych sygnałów od gruntu.Mój poprzedni Argo v2 choć nie byłem z nim na plaży to w wszelkim innym łatwiejszym terenie nie był tak cholernie stabilny jak obecny v3 na tak trudnym terenie jakim jest morska plaża zimą.Wyszło sporo drobniaków często wyciąganych(w tr.standard)z ponad 20 cm w tym kopiejki,2 feningi NRD,żeton telefoniczny A, trochę monet z PRL-u i masa najdrobniejszych współczesnych moniaków. Nie waham się stwierdzić ,że ARGO v3 jest nie dobrym a świetnym wykrywaczem na morskie plaże(i nie tylko).Filtry działają jak marzenie.Pozwolę sobie na jedną małą uwagę.Jestem prawo ręczny a gniazdo słuchawek jest po lewej stronie elektroniki i jako ,że jest na dużego jacka może się zdarzyć takiemu czasem nieuważnemu jak ja,że z czasem od przypadkowych uderzeń o mój bok gniazdo zostanie uszkodzone.Fajnie by było gdyby znajdowało się bliżej środka lub prawej strony puszki.Pozdrawiam.
Payti Napisano 4 Marzec 2012 Napisano 4 Marzec 2012 Kolego Szukanko mam prośbę czy mógłbyś opisać wszystkie różnice pomiędzy Argo v2 a nowym Argo v3? Byłbym wdzięczny.pozdrawiam,
Szukanko Napisano 4 Marzec 2012 Autor Napisano 4 Marzec 2012 Jeszcze jedna uwaga v3 posiada 10 stopniową skalę podświetlenia to czego nie ma w v2.
Szukanko Napisano 5 Marzec 2012 Autor Napisano 5 Marzec 2012 Jeszcze jedną różnicą jest wtyk który w v2 jest z tyłu wyświetlacza a w v3 w puszce z elektroniką.Teraz jest lepiej bo trudniej będzie zahaczyć o krzaczory.Śmigam na tym co fabryka dała czyli standardowy okrągły koncentryk 24cm.Jak dostrzegę jeszcze jakieś różnice to napiszę.Podkreślam jednak ,że największą natychmiast zauważalną jest stabilność na dużej czułości.Cisza w słuchawkach jak makiem zasiał no oprócz sygnału wiodącego.Zastanawiałem się czasem czy działa bo jak nie ma celu pod sondą to się nie odzywa i tak powinno być.
Rujewit Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Szukanko A napisz jak zachowuję się 3.0 na tych samych terenach co 2.0 bo już którąś opinie słyszę, że zmiana wtyku wpłynęła znacznie na poprawę stabilności wykrywacza...
Szukanko Napisano 14 Marzec 2012 Autor Napisano 14 Marzec 2012 Jak na razie byłem tylko kilka godzin na jednym terenie z v3 na którym byłem z v2 i w tym jednym przypadku zauważyłem,że v3 pozwala chodzić na nieco wyższej czułości niż v2.
tofi1987 Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Sorki koledzy ,że się wtrące ale mam problem.Mam pytanie odnośnie cewek do Rutusa Optimy....Wyczytałem gdzieś na forum że cewka 23x20 w układzie DD obniża zasięg o o.k 4cm??Czy tak jest naprawde??Chodzę z Optimą zależy mi głównie na osiągach wykrywki..Która cewka ma największy zasięg,pogubiłem się... Pozdro
forell Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 WitamPo podjęciu decyzji o kupnie Argo v3 miałem nadzieje, że jest to trafny wybór.Po kilku wyjściach w teren i chodzeniu w trybie standard i 4 -rzędu stwierdziłem ,że jego zasięgi niewiele są lepsze od poprzednika (którego mam nadal),ale w trybie Relikt pokazał co potrafi.Zasięg a szczególnie ten bajer z prowadzeniem cewki wyżej(w trudnym terenie super sprawa).Na pewno będzie fajna zabawa jak opanuje tryb mieszany.Podsumowując nie bardzo wierzyłem ,że ten sprzęt jest uniwersalny ale teraz już wiem , że może cię w każdej chwili mile zaskoczyć.
tofi1987 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 A z jakiej głębokości łapiesz monetki,jak możesz podaj pare przykładów.
tofi1987 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Producent twierdzi,że głębsza jest cewka w układzie DD. Taką uzyskałem odpowiedz.Pozdro
forell Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 WitamPo dzisiejszym wypadzie nadal twierdze ,że nie jest tak jak być powinno monetki sięgam z 10 max 15 cm (śmieci podobnie)Takie ustawienia:-dynamik 4-rzędu -dyskryminacja -10-czułość 46-maskowanie 3-szybkość dla 4-go 6-korekcja kamieni 0tak było na polu,za to w lesie na starej pruskiej strzelnicy w trybie relikt (szybkość 13)nie ten wykrywacz bardzo stabilnyi z lepszymi osiągami.Za to nie da się chodzić w tym trybie na tym polu wykrywacz sam się wzbudza,(nie pomaga zmniejszenie czułości czy korekcja kamieni w minus a także nie było w pobliżu Lini energetycznej)Co robię nie tak.
samulb Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 A jaka sonda? I według mnie za duża szybkość dla 4-rzędu. Ja używam 1.
Szukanko Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 Filtr 4 rzędu jest najpłytszym z filtrów.Tak no oko to jest to głębokość proximy ustawionej na maxa.Wystarczy poczytać instrukcję.Każdy filtr ma inny zasięg.http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=nowy+rutusik&ws=txt&id_forum=allNajwiększy zasięg dla Argo ma okrągła sonda 24cm koncentryczna.
emisoo Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Kolego szukanko piszesz jak sprzedawca to powiedz w trybie ruchowym przy najgłębszych nastawach z ilu centymetrów w gruncie trafie dwa złote współczesne ? Zanim wydam ciezko zarobione pieniądze musze uzyskać taką informacje , be nikt mi nie chce pomuc i nie mogę sie nigdzie doczytać .
samulb Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Dwa złote trafisz na minimum 25 cm w gruncie.Wcześniej pytałeś w innych wątkach. Specjalnie zakopałem i sprawdziłem. Argo, sonda CC lub DD eliptyczne:1 grosz - na 15 cm sygnał na każdym trybie, na 20 cm sygnał jest ale wskazanie na żelazo.5 groszy - 20 cm sygnał każdy tryb, na 25 słaby i rwany.2 zł nie mam zakopane, ale napewno będzie więcej niż 5 groszy z racji rozmiaru i grubości.mosiężny krążek około 4 cm średnicy i 2 mm grubości na 35 cm sygnał w trybie relikt i standart.
emisoo Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 XLT brał 1 gr z 17 cm rwanym sygnałem a dwa złote z około 18 cm o dziwo prawie tyle samo co jedną groszówkę .Dlatego nie wiem czemu te modele i wszystkie klony mają podobne osiągi na dwu składnikowych monetach .Dlatego pyta o 2 złote bo to jest taka ciekawostka
Szukanko Napisano 18 Marzec 2012 Autor Napisano 18 Marzec 2012 emisoo- przy okazji zakopie te dwa zyki i napiszę a teraz tak:2gr współczesne głębokość 25cm i sonda ok. 4cm nad ziemią sygnalizacja 76-82 filtr relikt czułość 43 pewny powtarzalny sygnał.5gr współczesne 29cm sonda szurana po ziemi sygn. 36-82 filtr relikt czułość 43.Teren łąka ziemia czarna o berdzo dużej wilgotności.Prędkość filtra standardowa VCO na maxa, wzm.audio 24.sonda standardowa.Wszystkie sygnały słyszalne na głośnikach.Do powyższych pomiarów należy przyjąć tolerancję 1cm.
szyszkastona Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 witam własnie wysyłam mojego Argo v2 ponieważ z nieznanej przyczyny odmówił posłuszeństwa mój v2 się wzbudza ale można się do tego przyzwyczaić czy zmiana softu na v3 spowoduje ze nie będzie się wzbudzał ? pozdrawiam
Rujewit Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Pytaj u źródła nie tutaj... Z tego co mi wiadomo soft się nie zmienił, zmienił się wygląd tak przynajmniej zapewnia pan Arkadiusz ale z opinii innych wynika, że stabilność sprzętu się poprawił..
szyszkastona Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 myślę ze soft również jest nowy i są wprowadzone poprawki dla tego v3 jest stabilniejszy i ma 10 stopniową skalę podświetlenia to czego nie ma w v2 a wygląd niema tu nic do rzeczy no chyba ze się mylę znawcom nie jestem :)
Szukanko Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 grzesiomix -żyjesz w błędzie.Proxima na 5gr ma zasięg w gruncie ok 20-21 cm.Solaris ma 19-20cm.Myślę ,że niestabilność na wyższych czułościach w v2 była w jakiś sposób spowodowana przez umieszczenie wtyku na tylnej części wyświetlacza dlatego też powrót w v3 wtyku do puszki z elektroniką tak jak w v1.
grzesiomix Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Gdyby to różnica była np. Proxima 20cm, a Argo powiedzmy 35cm no to byłoby o co kruszyć kopie. Ale przy różnicy dosłownie kilku cm ? Każdy inaczej prowadzi cewkę, wyżej, niżej, gleba w której zalega moneta jest różna a i sama przykładowa monetka jest różnie ułożona. Argo jest niewątpliwie lepszym wykrywaczem od Proximy no ale bez przesady.
Rujewit Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Szukanko Tak samo mi się wydaje, że po części wina jest/była w konstrukcji gdzie wtyk zamiast bezpośrednio iść do puszki z procesorem idzie przez panel a później po kablach do procesora... Ja swojego v2.0 wysłałem już drugi raz do serwisu z tymi samymi problemami zobaczymy wzbudzanie się od byle powodu na czułości wyższej niż 36-38 na filtrze standard a na filtrze relikt to już nawet na w/w szaleje... No ale nic zobaczymy jakie rozwiązanie pan Arkadiusz mi zaoferuje..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.