Michal_kochanek Napisano 23 Luty 2012 Autor Napisano 23 Luty 2012 Witam, dzisiaj znalazłem w swoich zbieraninach z mojego pola taki o to guzik. Byłem dziś w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie i tam natrafiłem na bardzo podobny przy mundurze z okresu napoleońskiego. Prosiłbym o pomoc w zweryfikowaniu czy mam racje.Dziękuje i pozdrawiam, MichałPS Zdjęcia zostaly lekko rozjaśnione.
Michal_kochanek Napisano 23 Luty 2012 Autor Napisano 23 Luty 2012 Na zdjęciachh jest to nie widoczne ale orzeł ma korone.
Falkenbach Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Pudło.Guzik do munduru Armii Polskiej we Francji Gen Hallera
kkkk250 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 A nie jest to guzik wykonany po powrocie Gen. Halllera do Polski?
Michal_kochanek Napisano 23 Luty 2012 Autor Napisano 23 Luty 2012 Ale od munduru hallerowskiego czy wykonany dla oficerów w zwiazku z panujaca modą na guziki hallerowskie?
Falkenbach Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Aż tak w guzikach nie siedzę żeby po takim agonalnym stanie określić taki czy inny.Bez wątpienia ma związek z Armią Błękitną.A skoro byłeś w MWP trzeba było sobie obejrzeć np mundur Generała Józefa Hallera - o ile mnie pamięć nie myli to tam takie występują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.