szajko Napisano 10 Luty 2012 Autor Share Napisano 10 Luty 2012 Chciałbym polecić na zimowy mroźny wieczór lekturę strony pt. Górowskie Memorabilia" http://blacek.w.interia.pl/ jest to strona wspomnieniowa mojego młodszego znacznie kolegi z sąsiedniej ulicy w Górowie Iławeckim, miasteczku mojego dzieciństwa. Będzie tam można przeczytać o historii miasteczka u schyłku II WŚ, a także jest wątek ciekawy o poszukiwaniach. Nie traktujcie tego opisu jako wskazówki do tzw. miejscówek, bo historie te działy się ok. 30 lat temu, było to dawno lecz naprawdę, ale póżniej te miejsca zostały metodycznie przekopane, jak nastała moda na zbieranie staroci. Ja swoją przygodę z poszukiwaniami rozpoczynałem 50 lat temu, i zbieranie wojennych pamiątek wcale nie było wtedy trudne, bo pełne były ich strychy, piwnice i opuszczone budynki. Nie było żadnych wykrywaczy metali, a jeżeli się gdzieś kopało to na czuja", po prostu obserwowało się prace przy wykopach, po opuszczeniu miejsca robót przez robotników, przystępowało się do własnych poszukiwań.Może kiedyś napiszę więcej o znaleziskach. Życzę ciekawej lektury wspomnień spisanych przez Adasia Blakiewicza.Pozdrawiam, szajko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Super strona. Ma ktoś jakieś podobne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.