Skocz do zawartości

krążek - obrączka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, znalezione w kupce żwiru przywiezionego na podbudowę drogi. Wygląda starawo.
Wymiary: średnica zewn. - 19mm
średnica wewn. - 13mm
waga: - 3,52g.
Czy to zwykłe kółeczko od czegoś czy może niezwykłe od czegoś ?

Napisano
Wpisałam.
Piszą o płótnie, skórach, prętach żelaza, soli, futrach, bryłkach kruszcu a nawet głowach wiewiórek ale o krążku nie piszą.
Możesz proszę konkretniej odnieść się do mojego przedmiotu ?
Napisano
no tak ale z tym płacidłem to raczej lipa nie ma żadnych wiarygodnych źródeł potwierdzających tą plotkę ,także szukaj dalej bo to nie to
Napisano
i ta strona ma coś udowodnić czy wnieś do tematu,hmm nie sądzę ,nie ma w niej nic potwierdzającego teorie płacidła na terenach Polski
Napisano
wnieść do tematu z pewnością,ale udowodnić to może być problem ze względu na panujące w Polsce prawo wobec poszukiwaczy amatorów,tyle w temacie,pozdrawiam
Napisano
a co ma prawo do tego tematu ,chodzi o podanie źródła ,linku,literatury omawiający temat płacidła w formie krążka na terenie Polski ,nie spotkałem takiego ,więc dlatego między bajki wkładam ,a to że masz takich krążków nakopane to mnie nie obchodzi sam mam pare a jak ktoś wierzy że posiada płacidło.....
Napisano
No widzisz to jest właśnie ten problem że jest z pewnością wiele osób które wykopały taki krążek,gdyby prawo było inne dla wielu poszukiwaczy wskazanie terenu na którym znaleziono taki przedmiot nie było by kłopotem,widzę że obce jest Tobie wyciąganie wniosków i poszukiwanie kontekstów co do znalezisk
Napisano
no cóż dla mnie wiedza musi być poparta konkretami a nie wróżeniem z fusów ,a jeśli wykopanie krążka równa sie wyciągnięcie wniosku że to płacidło to gratuluje wyobraźni ,ale rozumiem twój punkt widzenia
pozdrawiam
Napisano
ech...,czy napisałem że od jednego krążka można wyciągnąć kontekst?,przecież cały czas sugeruje że gdyby więcej osób wskazało miejsce znalezienia to wtedy można wyciągnąć wnioski,choćby potwierdzeniem panujących na danym terenie wpływów dawnych kultur
Napisano
Podczas szukania materiałów na temat tworzyw ceramicznych klinkąłem w odnośnik o ceramice kultury łużyckiej i zauważyłem taki krążek na zdjęciu:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Archeologia_(Bielsko)_-_kultura_%C5%82u%C5%BCycka.JPG&filetimestamp=20060428222112

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie