jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 Witam!Chciałbym się dowiedzieć czy bombardierzy RAF posiadali na wyposażeniu stoper w formie zegarka cebuli" (taki na łańcuszku) - wykorzystywany przy bombardowaniach. Czy też taki przyrząd zintegrowany był z celownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Byly takie zegarki kieszonkowe(chronografy) ze specjalna podzialka sluzaca wlasnie w tym celu.Nie zaglebialem sie jednak w temat czy byly one na wyposazeniu regulaminowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 MILITARY AIR MINISTRY RAF POCKET STOP WATCHhttp://mwrforum.net/forums/showthread.php?p=158129taki przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 No właśnie o coś takiego chodzi. Przeczytałem, że były one montowane w kokpicie, jako backup w przypadku awarii zegarów (do nawigacji, kontroli stanu paliwa itd itp). Jednakże pojawia się wersja w ebonitowej ramce właśnie do takiego montażu. I tutaj chciałbym rozwiać wątpliwości i dowiedzieć się czy tego typu zegarki były zegarkami przydziałowymi czy też w jakiś tam sposób były montowane w samolotach.Chodzi mi o tą konkretna aukcje (GWARANTUJE ZE NIE JESTEM SPRZEDAJĄCYM I NIE CZERPIE ABSOLUTNIE ŻADNYCH KORZYŚCI FINANSOWYCH Z TEJ AUKCJI)http://allegro.pl/show_item.php?item=2059056694 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 Tak jeszcze pozwolę sobie dodać - z nadzieja ze jeśli się mylę to ktoś mądrzejszy mnie poprawi. Mianowicie, jeśli byłby to model przeznaczony do montażu w samolocie to posiadałby miejsce umożliwiające podłączenie wyzwalacza.ponadto po rozszyfrowaniu bić 6B/22L wychodzi6B dla zegarów, nawigacji itpzaś 22L dla odzież, wyposażenieMoim zdaniem to stoper przydziałowy, kieszonkowy ale nie montowany w kokpicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 na zegarku z linku jest 6B/L29... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Owszem to sa stopery dla wojska ale z klasyczna podzialka ktore mogly sluzyc praktycznie do kazdego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 sonicsquad" jest 6b/22L skąd ty wziąłeś L29?Ale to nie jest ważne. Kurcze sam już nie wiem no jestem teraz pewien ze były używane przez lotników, do tego to pudełko oryginalne ale tysiak to trochę sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Na fotce z mojego linku jest sygnowany AM o takim numerze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 A na Twoim:-) ja myslalem ze mowisz o tym z allegro. :_) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 /dobrze by było udać się najpierw do dobrego zegarmistrza, by sprawdził, czy te zatrzymywanie się to nie większy problem... Można spory pieniądz wywalić w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Ta cena to polowanie na jelenia ale jak kto woli;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 Myślę ze odpuszczę. Grzebiąc na eBayu trafiają się podobne w lepszych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.