ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 W niedzielę robiłem porządki w komputerze i znalazłem kilka zdjęć z ostatnich wakacji. Zupełnie przypadkowo urlop spędziłem we wsi Smołdzino.Miejscowość niewielka, ale bardzo ładnie położona.Jedną z atrakcji jest zbudowana w 10935 roku elektrownia wodna.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 śluza na rzece Łupawie (atrakcja dla wędkarzy- troć i pstrąg)
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Stary most. Kilkaset metrów dalej jest most drewniany. Podobno saperzy wyłowili masę sprzętu i amunicji. Poznałem tam miejscowego, który twierdził, że jego matka mieszka w Smołdzinie od urodzenia. Od niego dowiedziałem się kilku ciekawostek, ale niektóre z nich trzeba chyba traktować jako folklor.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 W samej wsi pozostały jeszcze ślady dawnych mieszkańców.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Nie znam niemieckiego, ale to chyba był rzeźnik.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Niestety, tu niewiele już można odczytać.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 We wsi jest też bardzo ciekawy kościół ufundowany przez właścicielkę Smołdzina w 1632 roku.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 W pobliżu znajduje się święta góra Rowokół.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Około 114 m. Z wieży roztacza się ciekawy widok
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Niestety, nie wyszły mi zdjęcia samej wieży w zbliżeniu, a tylko w oddali widać na szczycie jej kształt.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Samej góry dotyczyła większość ciekawostek opowiadanych przez bardzo sympatycznego autochtona. Na zboczach góry w czasie wojny znajdowała się strzelnica, a na szczycie punkt obserwacyjny.Po wojnie w czasie stawiania wieży widokowej odnaleziono podobno zbiorową mogiłę żołnierzy niemieckich.A teraz najlepsze:we wnętrzu góry znajdują się oczywiście tajemnicze podziemia, lochy. Podobno od torów kolejowych odchodziła bocznica łącząca bezpośrednio tory i wnętrze góry(czyżby kolejne, potencjalne miejsce ukrycia Bursztynowej Komnaty?)A po wojnie to ho, ho, panie ile tam ludziska różnych różności nawyciągali:. Niemniej jednak w pobliżu miejsca wskazanego przez miłego przewodnika rzeczywiście widać resztki jakby mostu, a przez długi czas po wojnie stały tam zardzewiałe resztki jakiegoś ustrojstwa. Trochę łaziłem po lesie, ale nie miałem sprzętu(zabrałem tylko sprzęt wędkarski). Jednak ten ponury, świerkowy las, cisza i półmrok tworzyły niezapomniana atmosferę.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Przy głównej ulicy w Smołdzinie stoi sobie jeszcze obelisk ku czci poległych żołnierzy ACz. Ciekawy napis na cokole. Skąd na Pomorzu polegli żołnierze radzieccy w latach 1941-43? No chyba, że chodzi o datę Wojny Ojczyźnianej.Bardzo gorąco zachęcam do odwiedzenia Smołdzina i okolic.Naprawdę ciekawe miejsce. W pobliżu jest opuszczony poligon, kawałek dalej jakieś bunkry z okresu PRL-u.Niestety dla miłośników wykopków jest przykra informacja. Większość terenu należy do Słowińskiego Parku Narodowego. W samej wsi jest siedziba dyrekcji parku (dużo strażników i niezłe auta terenowe), ale ja nie trafiłem ani razu na strażników (może nie chcieli żebym ich widział).
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Na mnie spore wrażenie zrobił rozbudowany system śluz, rowów melioracyjnych i kanałów obecnie bardzo zniszczony i zarośnięty.
ammuratow Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Resztki starego mostu. Smołdzino to rzeczywiście jest miejsce warte odwiedzenia nie tylko z wykrywką.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.