Skocz do zawartości

Smołdzino

ammuratow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W niedzielę robiłem porządki w komputerze i znalazłem kilka zdjęć z ostatnich wakacji. Zupełnie przypadkowo urlop spędziłem we wsi Smołdzino.Miejscowość niewielka, ale bardzo ładnie położona.Jedną z atrakcji jest zbudowana w 10935 roku elektrownia wodna.

Napisano

Stary most. Kilkaset metrów dalej jest most drewniany. Podobno saperzy wyłowili masę sprzętu i amunicji. Poznałem tam miejscowego, który twierdził, że jego matka mieszka w Smołdzinie od urodzenia. Od niego dowiedziałem się kilku ciekawostek, ale niektóre z nich trzeba chyba traktować jako folklor.

Napisano

Samej góry dotyczyła większość ciekawostek opowiadanych przez bardzo sympatycznego autochtona. Na zboczach góry w czasie wojny znajdowała się strzelnica, a na szczycie punkt obserwacyjny.Po wojnie w czasie stawiania wieży widokowej odnaleziono podobno zbiorową mogiłę żołnierzy niemieckich.A teraz najlepsze:we wnętrzu góry znajdują się oczywiście tajemnicze podziemia, lochy. Podobno od torów kolejowych odchodziła bocznica łącząca bezpośrednio tory i wnętrze góry(czyżby kolejne, potencjalne miejsce ukrycia Bursztynowej Komnaty?)A po wojnie to ho, ho, panie ile tam ludziska różnych różności nawyciągali:. Niemniej jednak w pobliżu miejsca wskazanego przez miłego przewodnika rzeczywiście widać resztki jakby mostu, a przez długi czas po wojnie stały tam zardzewiałe resztki jakiegoś ustrojstwa. Trochę łaziłem po lesie, ale nie miałem sprzętu(zabrałem tylko sprzęt wędkarski). Jednak ten ponury, świerkowy las, cisza i półmrok tworzyły niezapomniana atmosferę.

Napisano

Przy głównej ulicy w Smołdzinie stoi sobie jeszcze obelisk ku czci poległych żołnierzy ACz. Ciekawy napis na cokole. Skąd na Pomorzu polegli żołnierze radzieccy w latach 1941-43? No chyba, że chodzi o datę Wojny Ojczyźnianej.
Bardzo gorąco zachęcam do odwiedzenia Smołdzina i okolic.Naprawdę ciekawe miejsce. W pobliżu jest opuszczony poligon, kawałek dalej jakieś bunkry z okresu PRL-u.Niestety dla miłośników wykopków jest przykra informacja. Większość terenu należy do Słowińskiego Parku Narodowego. W samej wsi jest siedziba dyrekcji parku (dużo strażników i niezłe auta terenowe), ale ja nie trafiłem ani razu na strażników (może nie chcieli żebym ich widział).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie