Skocz do zawartości

ACE/Delta/F2 i pare pytan

wojtekwroc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od paru tygodni duzo czytam bo zamierzam kupic wykrywke w najblizszym czasie.
Na poczatek cos ze sredniej pułki , uzywanego mi wystarczy ( skupiam sie glownie nad ACE 250 / EuroACE / Delta 4000 / Fisher F2 )
Co z cewka DD - jedni chwala drudzy nie. Im wiecej czytam na temat DD to coraz bardziej glupieje.
Wiec lepsza zwykla" czy DD ?
Jak wyglada sprawa chodzenia po polach? Co jak wejde i ktos przybiegnie i bedzie sie burał albo nagle pojawi policja ?
Pola jak dla mnie wchodza tylko w gre u kogos znajomego/rodziny lub u kogos kto wyrazi zgode - sasiad np.

Moze ktos mial jakas sytuacje ze chodzil po polu i ktos przylazł i sie doczepil ( wiekszosc pól jest czyjaś ? )

Chcialbym kupic sprzet glownie do lasu ( mieszkam pod wroclawiem duzo tam lasów i mam tez rodzinke w okolicach kotliny klodzkiej ) - tam tez jest gdzie polazic.
Czy na drogach lesnych gdzie nie rosna drzewa tez mozna cos znaleźć ? czy raczej w lesie miedzy drzewami ? Dziwi mnie tez jedna sprawa – czasami jak jezdze na grzyby spotykam w lesie dziwne puste place ( takie jakby lyse bez drzew w srodku lasu – zawsze mnie to zastanawialo. Tak samo jak dziwne doły i gorki które w lesie czasami można spotkac.

Wyierajac sie do lasu zamierzam znaleźć lesniczego i spytac o zgode. Powiem ze bede chodzil z wykrywka ale dolow metrtowych kopac nie bede. Przy okazji chetnie pozbieram do reklamowki smieci z lasu ( puszki itp. rzeczy po pseudo grzybiarzach )

I jedno pytanie jeszcze - wykrywacze ktore podalem wyzej sa na drobnice ( monetki itp ) i na militarke sie nie nadaja.
Tylko co to znaczy ? monetki i drobnica jest zawsze na malej glebokosci a militarka na duzej ?
ACE/Delta/F2 nie wykryje chełmu , noza itp siedzacego np 30-40cm w ziemi ? a wykrywki na militarke nie radza sobie z np monetkami na malej glebokosci ?
Czyli mam rozumiec ze nie ma uniwersalnego wykrywacza ( na drobnice i militaria ? ) albo to albo to ?
Zbieram monety dwozlotowki i nie tylko. Z wykrywka mam zamiar zbierac glownie monetki. Ale jak cos innego wpadnie to tez bedzie ok.

Jak wyglada sprawa z saperka ? Podobno nie mozna miec przy sobie w lesie ? ( tak wyczytalem ) Samo posiadanie jest przestepstwem ?

Zalezy mi na wykrywce zasilanej z baterii AA ( paluszek ) ,mam akurat 2 kpl akumulatorków AA , ale jak bedzie trzeba to kupie aku 9V i ladowarke do nich.
Polecam poszukanie na necie lub w swoim miescie hurtowni baterii - ja znalazlem u siebie hurtownie gdzie ceny sa ok 50% nizsze niz w sklepie ( tylko nie wszedzie w hurtowniach sprzedaja w detalu )np. +/- Duracell 9V - 4,30 paluszek R6 1.3zł.
Jeżeli na forum jest ktos z Wrocławia lub okolic – chetnie skocze na jakis wypad w jakis wolny dzien w celu bliższego poznania sprzętu i przyswojenia cennych wskazówek.
Z góry dziekuje za wszystkie porady sugestie i pomoc :)

ps. sorki jezeli zrobilem cos niezgodnie z regulaminem i sorki za bledy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie