danielka Napisano 20 Grudzień 2011 Autor Napisano 20 Grudzień 2011 Witam Wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem cewki DD do rutusa proximy, bardzo proszę o spostrzeżenia kolegów którzy chodzili z Proximą z cewką standardową a później zamienili ją na DD. Dodam że głownie szukam drobnicy.Za wszystkie opinie bardzo dziękuje, pozdrawiam.
wiktor3030 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Ja osobiście testuje podstawową i DD ale mam Argo. Powiem ci że np. chodząc po zaśmieconej plaży DD jest o wiele lepsza od podstawowej na małe przedmioty takie jak np. srebrne maleńkie medaliki wydaje bardzo czysty dźwięk i ma bardzo dobrą dyskryminację bardzo rzadko się odzywa na polmosach w przeciwieństwie do cewki podstawowej.Za mało mam praktyki żeby cokolwiek więcej napisać nie wiem kolego po jakich terenach chodzisz ale ja chodząc po lesie używam cewki podstawowej znowu nie wyobrażam sobie chodzić po plaży z cewką podstawową.
aragain Napisano 21 Grudzień 2011 Napisano 21 Grudzień 2011 Początkowo będzie problem z namierzaniem małych przedmiotów , ale to kwestia wprawy.cewka jest lżejsza, lepiej też sprawdza się w zaśmieconym terenie.Od momentu kiedy mam cewkę dd ani razu nie założyłem do detektora standardowej.Polecam
desmo Napisano 21 Grudzień 2011 Napisano 21 Grudzień 2011 Jak bardzo rzadko odzywa się na polmosach to albo jest uszkodzona, albo masz kolego zbyt wysoko ustawioną dyskryminację (względnie wycięty jakiś przedział). Radzę sprawdzić ustawienia dyskryminacji, bo szkoda fantów, które omijasz.
wiktor3030 Napisano 21 Grudzień 2011 Napisano 21 Grudzień 2011 Może i szkoda ale jak mam co parę kroków wykopywać kapsle to jak dla mnie szkoda czasu tym bardziej że tam gdzie chodzę to są plaże nad jęziorem bardzo mocno zaśmiecone. Przeważnie chodzę na dyskryminacji 0 nieraz do +20.Folie, kapsle i inne śmieci mi nie wychodzą i pod tym względem sonda DD lepszą ma dyskryminacje. Nie wiem jak najlepiej przedstawić różnice między jedna a drugą sondą po prostu dźwięk słyszany z sondy DD jak dla mnie jest o wiele czytelniejszy niż dźwięk z sondy podstawowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.