hancza73 Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Napisano 6 Grudzień 2011 koledzy proszę o pomoc w identyfikacji monetki.opis zdjęcia:widoczny napis[NNES:EDUS:VR]jakoś tak, na środku monetki widoczne trzy kwiatki
hancza73 Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Napisano 6 Grudzień 2011 druga strona z napisem [TISTA SVCV]nie do końca jestem pewny że dobrze odczytałem średnica monety to 25 mm.
LukaszRadom Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 Biały grosz nyski , Biskupa wrocławskiego Jana Turzo z r. 1508 - Awers tarcza herbowa rodu Turzo , pół lwa i trzy róże , nad tarczą data 1508 , legenda IOANNES EPUS VRATI ( JAN biskup wrocławski ) Srebro , średnica 25,3mm - ciężar 1,92g * Rewers , Głowa św Jana , pod nią tarcza z herbem księstwa Nysy , 3 lilie , Legenda - S BADTISTA SVCVRRE ( Święty Chrzcicielu , dopomóż ) - Pozdro
hancza73 Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Napisano 8 Grudzień 2011 wielkie podziękowania kolego poczytałem o nim u wuja googla
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.