Skocz do zawartości

LS-R czy LS-K ?

Kandzioy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku miesięcy interesuje się niemieckimi schronami p.lot i mam takie pytanie. LS - Keller z tego co czytam w internecie to jest schron p.lot znajdujący się pod jakimś budynkiem a na starych kamienicach można odnaleźć napisy LSR bądź pełną nazwę Luftschutzräume i w związku z tym pojawia się tu moje pytanie która nazwa jest poprawna.Do tego schrony w parkach zowią się LS Deckungsgraben lecz często są nazywane na różnych forach LS-R'ami i tu również takie samo pytanie która nazwa jest poprawna ?
Podsumowując
- LSR czy LSK ?
- LSD czy LSR ?

Jak znam Niemców to wszystkie wymienione przez Ciebie nazwy sa poprawne i w mojej opinii stosował bym je wymiennie aczkolwiek wtedy musisz zachować konsekwencje w nazewnictwie. Pewnie znajdą się lepiej obeznani z tematem i z prawdziwie niemiecka precyzja wyłuszcza tobie sposoby nazywania różnego typu schronów przeciwlotniczych zgodną z nomenklatura z epoki. Tylko wtedy będziesz musiał sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy Niemcy stosowali się stricte do regulaminów napisanych przez nich samych?" Z mojego doświadczenia powiem tobie, ze bardzo wątpię.

Z grubsza: Luftschutz (obrona przeciwlotnicza - dosłownie: przeciwpowietrzna), räume - pomieszczenie, keller - piwnica (piwnica to też pomieszczenie i chyba dlatego, przynajmniej w cenralnej Polsce, znaleźć można napisy LSR, nie widziałem LSK. Parę można znleźć na stronie:
http://www.murale.mnc.pl/napisy.htm
LS Deckungsgraben - rów osłaniający, po naszemu szczelina przeciwlotnicza.

Czyli LSR i LSK można stosować wymiennie opisując schronu znajdujące się pod jakimś budynkiem, a schrony takie jakie są w parkach powinno się nazywać LSD jeżeli dobrze zrozumiałem. Kilka napisów z tych fotek ze strony murale widziałem ponieważ mieszkam w Łodzi.

Jak by ktoś był zainteresowany łódzkimi schronami zapraszam na moją stronkę. Jeżeli ktoś zna jakieś informacje, posiada archiwalne fotki bądź namiary na schrony które tam nie są zaznaczone proszę o kontakt.
Link : http://lodzmilitaria.dbv.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie