guzi_2006 Napisano 18 Październik 2011 Autor Napisano 18 Październik 2011 Hej Czy macie jakieś informacje czy fotki odnośnie koszar w Wędrzynie jakie jednostki tam służyly w okresie 2 wojny.służe w tych koszarach kilka lat i trochę juz widziałem np na parku walało sie kiedyś przednie koło od sdkfz.W starych garażach są żłoby do pojenia koni a dookoła scian są kółka do zaczepiania koni przy oporządzaniu niektóre nawet za nieżle wytarte.Czyli musiała stacjonować tam kawaleria .koszary są duże wiec troche woja się szkoliło pewnie.Prosze o wpisy z info pozdr..
majos Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 hehe swego czasu byłem wartownikiem na MPS JW 3205 [lato 91]magazyny były przerobione z stajen ,mówiono że stacjonowała tu pruska kawaleria z checią sie dowiem coś na ten temat
majos Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 tu cos troche http://www.ostwall-touren.de/geschichte/zeitgeschichtlichedokumente/truppenuebungsplatzwandern.html
guzi_2006 Napisano 18 Październik 2011 Autor Napisano 18 Październik 2011 Czyli koszary ss, ciekawe podobno w latach 90-tych na terenie koszar znaleziono składnice hełmów pod ziemią podczas budowy szkoły. Była jeszcze na nich farba i widoczne gapy.. Cos takiego trafić.
RAJTEKZKS Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 Ja Ci powiem ,że mieszkam 8 km od Wędrzyna a praktycznie nic na jego temat nie wiem :)Kiedyś na jednym forum pytałem i coś mi tam powiedzieli .Jak tylko odszukam podrzucę Ci linkaPozdrawiam
RAJTEKZKS Napisano 19 Październik 2011 Napisano 19 Październik 2011 W Wędrzynie Wandern " - do mało znanych dywizji Waffen SS " należała także Polizei-Division " później znana 4.SS Pollizei-Grenadier-Division".Droga do pierwszej Polizei-Division...............Po zakończeniu działań wojennych w Polsce , został w Berlinie powołany przez szefa policji porządkowej Dauleges" organizacjaPolizei-Division.Na początku października 1939 , rozpoczęło się formowanie i szkolenia na poligonie w Węgrzynie koło Sulęcina (Wandern bei Zielenzig).Jako pierwsze zołnierze otzymali nowe specjalne umundurowanie swojej jednostki.Chodzi tu o polnoszare z policyjnym lustrem na kołnierzach, czapkach i hełmach.Oznaczenia zostały przejęte z Ordnungs/Schutzpolizei ( policja porzdkowo-ochronna ).Lekkie i ciężkie uzbrojenie posiadano czeskiej produkcji.Początkowo dywizja miała nosić nazwę Infanterie-Division 300 " (300 było często nadawane).Później z rozkazu Himmlera nazwę jednostki zmieniono na SS-Polizei-Division " , a także wymienia się tutaj Polizei-Schützen-Regiment 3 i Polzei-Pionier-Bataillon.Divisionsstab - Feldpost nr. 00386.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.