zainak Napisano 8 Październik 2011 Autor Napisano 8 Październik 2011 posiadam tego oto Thalerka, proszę o poradę jak go oczyścić, jaki sposób byłby najodpowiedniejszy? a może nie tykać wcale?
zainak Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 no to dobra jadę elektrolizą, zobaczę co wyjdzie :)
andzy Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 moze spadna na mnie ciegi ale 2 minuty w kwasku cytrynowym i cieplej wodzie odkryja ladne sreberko:)
zainak Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 o andzy dzięki za odzew, tym pomysłem z elektrolizą chciałem tylko rozruszać wątek:) to by tylko ją pewnie zabiło2 minutki w kwasku powiadasz ?
andzy Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 mialem podobny okaz i pomoglo... rozpuszcza patyne i czysci do golego srebra. eksponat niezbyt wartosciowy wiec mozna sprobowac... dwie minutki i przetrzec w palcach (rozpusc kwasek w cieplej wodzie:) u mnie zeszlo pieknie. pzdr
zainak Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 no to działam zaraz, jaki będzie efekt - pokażędzięki za radę pzdr.
zbyniek Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Dla monet z uszkodzoną powierzchnią srebra, kwasek cytronowy to zły pomysł, jest mocno agresywny. Najlepsze rozwiązanie to specjalny płyn. Ale można i na skróty.. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.