piotr_u0 Napisano 18 Wrzesień 2011 Autor Napisano 18 Wrzesień 2011 Witam.Właśnie po sąsiedzku (w dziale identyfikacja, wątek z 2003 roku, link: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=29303#1316524 ) trafiłem na temat bunkra znajdującego się w Warszawie w al. Wojska Polskiego x Felińskiego. Uważam że temat jest wart uwagi. Oto co mogę na temat onego bunkra powiedzieć: nie jest to Tobruk, z wierzchu miał jednolitą, płaską betonową wylewkę. Nie jest też usytuowany w okolicy Dw. Gdańskiego, wyjście do niego prowadziło prawdopodobnie z zasypanego obecnie okopu, i jest zorientowane, o ile dobrze pamiętam, mniej więcej w stronę przychodni usytuowanej w budynku al. Wojska Polskiego 25, czyli ok. 300-400 m od pierwszych torów Dworca. Jak ten czas leci, jeszcze tak całkiem niedawno (jakieś 35-40 lat temu, w wieku 10-12 lat) właziłem do niego przez otwór strzelniczy, który ma ok. 20-40 cm wysokości. Otwór ten, wg mnie jest dosyć dziwnie usytuowane, bo na osi wsch-zach, a dokładnie w kierunku do pl. Grunwaldzkiego (skrzyżowanie Popiełuszki i Broniewskiego). Teraz trochę wspomnień. Po dostaniu się do bunkra przez w/w otwór, trafiało się do okrągłego pomieszczenia - stanowiska strzeleckiego, rodzaju studzienki, na obrzeżu, którego były chyba jeszcze resztki prowadnicy do MG. Dno i podziemne wejście do tego pomieszczenia było zasypane gruzem mniej więcej do połowy tego wejścia (korytarz kończył się może po 2 metrach i dalej był zagruzowany). Podobno zasypane przejście (wejście) prowadziło w 3 miejsca (?): do budynku przychodni, do budynku pobliskiej szkoły (kiedyś S.P. nr 248, później I L.O. im. Limanowskiego, oraz (UWAGA!) - do Cytadeli!!! Ale tak jak wspomniałem na początku, wejście raczej prowadziło do transzei, a podane lokalizacje można włożyć między bajki (ale, who knows :)). To tyle ode mnie. Myślę, że warto by było wygrzebać wylewkę z pod ziemi i zachować dla potomności, tym bardziej, że jeżeli nikt go tak długo nie odwiedzał, to o ile dobrze pamiętam, bunkier był w całkiem niezłym stanie...Pozdro.
WA Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 To jest też, ringstand jego zdjęcie oraz bodajże rzut można zobaczyć w Konserwatorskiej Tece Zamojskiej, artykuł J.Miniewicza Obiekty żelbetonowe niemieckiej fortyfikacji polowej"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.