armata21 Napisano 8 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Witam, Panowie przymierzam się do kupna płynu do czyszczenia srebrnych monet, niestety jest tego tyle, że nie wiem co wybrać. Mógłby któryś z doświadczonych kolegów polecić jakiś konkretny środek??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 pewno fachowcy mnie wyśmieją ale ja używam Kiwi do miedzi i mosiądzu... fajno wyczyściło i 15kopiejek, 10 gr 1840 i half dolara z 1964 :)pozdroszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 Limpinox od kilku lat z allegro, rozcieńczam go 1:1 i na długo starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 rozcieńczam oczywiście wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
escewu Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 argentum" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armata21 Napisano 9 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2011 Chyba skłonię się ku temu limpinoxowi. A radzi sobie z silnym zabrudzeniem i nalotami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 proponuję najpierw kąpiel w mydlinach i delikatne przecieranie monetki opuszkami palców (po takiej kąpieli). Niestety większości środków do srebra (płynów itp.) usuwa wszystko z monetki, nawet patynę. To już kolega musi podjąć decyzję co zastosować. Płyn do srebra powinien się sprawdzić do srebra dobrej próby, na lichym srebrze efekt może nie być zadawalający. Przydałoby się zdjęcie monetkipozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.