Skocz do zawartości

Medyk 1943-1945

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten wątek ze względu iż na poprzednim skupiono się w większości na sanitariuszu-lekarzu w aspekcie 1939r.Jak ewaluowało wyposażenie z biegiem lat?Czy skórzane oporządzenie zastępowano płóciennymi zamiennikami?Jak wyglądały manierki w póżniejszym okresie,apteczki.Na ten temat jest mało odnośników w sieci.Jak obszywano poznowojenne mundury?Ponadto pragnął bym rozszerzyć wątek o fotografię ze szpitali polowych ,transportu rannych czy też dotrzeć do zdjęć używanego sprzętu medycznego-podstawowe wyposażenie apteczki z epoki.Jednym słowem wątek o medycynie w szeregach Wehrmachtu i wszystko co z tym tematem związane.Dziękuje za każdy odzew.

Może zacznę od tej apteczki brezent epokowy wewnątrz gdzie nie wyblaknięty lekko niebieski.Obszycia typowe jak w plecaku sierściuchu nić identyczna knopiki ja w zapięciu w manierce.Wewnątrz były 4 fiolki też epokowe jedna zawierała według napisu olej rycynowy(środek przeczyszczający),fiolka do miareczkowania leku,mała 5ml próbówka,opatrunek.Wewnątrz bicie Waffka Berlin 1943 cfg.Z tyłu D-ringi jak w ładownicach do Mausera .Tak więc kto mocny niech określi rodzaj kto to używał gdzie etc....Poniżej trochę zdjęć.

Dostałem od kolegi zdjęcie pierwszej sanitarnej DKW NZ 250 z rekonstrukcji w Strońsku pozatym to była jej premiera w szeregach SRH Wrzesień 39.Spisała sie podobno bardzo dobrze i nie jest to żadna dzika świnia złozona z róznych motocykli a pełny wojenny wrześniowy orginał!

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=157515 żeby nie dublować wątków.
Jednakże nie znalazłem odpowiedzi na temat torby ze zdjęć.W takim razie chyba nikt mi nie udzieli na to odpowiedzi temat jest bardzo niszowy i widze ze tylko Sanitate z AA7 ma blade pojęcie na sprawe czytając posty w powyższym wątku które wnoszą ciekawe informacje.Trudno i znów stara maksyma kto szuka ten znajdzie sie może sprawdzi....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie