Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Założyłem ten wątek ze względu iż na poprzednim skupiono się w większości na sanitariuszu-lekarzu w aspekcie 1939r.Jak ewaluowało wyposażenie z biegiem lat?Czy skórzane oporządzenie zastępowano płóciennymi zamiennikami?Jak wyglądały manierki w póżniejszym okresie,apteczki.Na ten temat jest mało odnośników w sieci.Jak obszywano poznowojenne mundury?Ponadto pragnął bym rozszerzyć wątek o fotografię ze szpitali polowych ,transportu rannych czy też dotrzeć do zdjęć używanego sprzętu medycznego-podstawowe wyposażenie apteczki z epoki.Jednym słowem wątek o medycynie w szeregach Wehrmachtu i wszystko co z tym tematem związane.Dziękuje za każdy odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Może zacznę od tej apteczki brezent epokowy wewnątrz gdzie nie wyblaknięty lekko niebieski.Obszycia typowe jak w plecaku sierściuchu nić identyczna knopiki ja w zapięciu w manierce.Wewnątrz były 4 fiolki też epokowe jedna zawierała według napisu olej rycynowy(środek przeczyszczający),fiolka do miareczkowania leku,mała 5ml próbówka,opatrunek.Wewnątrz bicie Waffka Berlin 1943 cfg.Z tyłu D-ringi jak w ładownicach do Mausera .Tak więc kto mocny niech określi rodzaj kto to używał gdzie etc....Poniżej trochę zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Widać na przedniej częśći ślady po jodynie (do odkażania rany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Sygnatury Berlin 1943 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Dostałem od kolegi zdjęcie pierwszej sanitarnej DKW NZ 250 z rekonstrukcji w Strońsku pozatym to była jej premiera w szeregach SRH Wrzesień 39.Spisała sie podobno bardzo dobrze i nie jest to żadna dzika świnia złozona z róznych motocykli a pełny wojenny wrześniowy orginał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Inspiracją było to zdjęcie....Wracajac do tematu: dajcie znac na temat apteczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 14 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=157515 żeby nie dublować wątków.Jednakże nie znalazłem odpowiedzi na temat torby ze zdjęć.W takim razie chyba nikt mi nie udzieli na to odpowiedzi temat jest bardzo niszowy i widze ze tylko Sanitate z AA7 ma blade pojęcie na sprawe czytając posty w powyższym wątku które wnoszą ciekawe informacje.Trudno i znów stara maksyma kto szuka ten znajdzie sie może sprawdzi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 14 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Przepraszam za pomyłkę sanitater" jest chyba nie z AA7 a z Pionier 39. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.