Skocz do zawartości

Pytanie początkującego

mx1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich na forum. Od dłuższego czasu czytam to forum i w końcu postanowiłem spróbować sił w samodzielnym poszukiwaniu. Pożyczyłem więc wykrywacz - model Bounty Hunter Quick Draw II i ruszyłem w teren. Nic ciekawego na razie nie znalazłem, ale mam pytanie bo nie rozumiem zachowania wykrywacza. Model którego używałem posiada dyskryminację rodzaju metalu i ustawienie czułości. Chodząc po przydomowym ogródku w kilku miejscach na powierzchni około 1 m2 wykrywacz dawał sygnał żelaza, a w kilku punktach tego obszaru sygnał metalu kolorowego. Rozpocząłem kopanie w miejscu gdzie był sygnał metalu kolorowego (a więc jakby najsilniejszy?) i pomimo tego, że w jednym miejscu dokopałem się na 40 cm a w drugim na ponad 60 cm nic nie znalazłem, a wykrywacz cały czas dawał taki sam sygnał (tzn. w miejscu wykopu sygnalizował metal kolorowy, a wokół żelazo). Co może być przyczyną takiego zachowania? Czy możliwe, że wykrywacz łapie coś na większej głębokości? Czy fakt, że w terenie występują mocno zażelazione (wody podskórne zawierają sporo żelaza) gleby może dawać taki efekt? Nie chciałbym kopać w ogródku dołu na 1,5 metra z powodu błędu w interpretacji wskazań :) Ogólnie wydaje się, że wykrywacz był sprawny - znalazłem trochę śmieci aluminiowych sygnalizowanych jako kolor i śmieci żelaznych sygnalizowanych albo jako kolor albo jako żelazo (w zależności chyba od kształtu i wielkości przedmiotu) - wszystko dość płytko na 5-10 cm, a maksymalnie na 40 cm fragment denka od beczki stalowej.

Dodam jeszcze, że w okolicy nie ma żadnych instalacji podziemnych (rury, kable), nadziemnych (linie energetyczne, telefoniczne), nadajników itp. Redukowałem też czułość wykrywacza ale efekt był ten sam.
Napisano
No ale czy jest jakaś sensowna głębokość graniczna? Z tego co czytałem na tym forum, to znajdowane przedmioty są na głębokości do 0,5 m, a powyżej to już raczej trzeba specjalnie się zasadzić. Skoro więc zwykłym" wykrywaczem mam sygnał a do 60 cm nic nie ma, a w dodatku wskaźnik głębokości nie wskazuje największej głębokości tylko średnią (czyli sygnał jest relatywnie silny), to szukam możliwej przyczyny w jakiejś awarii, albo innym źródle niż metalowy przedmiot.
Napisano
1. Obniż czułość na 3/4 zakresu
2. Potrenuj z przedmiotami dużymi i małymi, żelaznymi i kolorowymi położonymi na powierzchni gruntu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie