april Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Witam,Wraz z kolegą zaprojektowaliśmy i wykonaliśmy wykrywacz PI, udało nam się osiągnąć całkiem niezłe parametry (czułość, stabilność, itp). Jednak w trakcie prób zauważyliśmy zjawisko, które sprawia, że nie uważamy już naszą konstrukcję za dobrą. Otóż ruch cewką z góry w kierunku ziemi powoduje powstanie sygnału wykrycia. Chciałbym skontaktować się z osobą, która spotkała się z tym efektem, rozumie to zjawisko, znalazła jego rozwiązanie i zastosowała je z powodzeniem w praktyce. A co najważniejsze, byłaby skłonna podzielić się swoim doświadczeniem w tym zakresie. Aby jakoś wstępnie określić ewentualną dyskusję, napiszę co myślę o przyczynach mojego problemu (mając świadomość, że mogą to być bzdury). Ruch cewki wykrywacza w ziemskim polu magnetycznym powoduje zaindukowanie w niej siły elektromotorycznej proporcjonalnej do prędkości przemieszczenia cewki i sinusa kąta płaszczyzny cewki i wektora pola magnetycznego Ziemi. W cewce powstaje więc dodatkowy sygnał o niewielkiej częstotliwości, związany z jej ruchem. Wydawać by się mogło, że wystarczy dodanie na wejściu pierwszego wzmacniacza (za diodami obcinającymi sygnał z cewki) filtru górnoprzepustowego o częstotliwości granicznej kilku Hz i możliwie dużej (jakiej??) stromości charakterystyki. Jestem pewny, że na naszym forum jest wiele osób o dużym doświadczeniu w tych konstrukcjach. Będę bardzo wdzięczny za pomoc...Pozdrawiam, April.
april Napisano 11 Marzec 2004 Autor Napisano 11 Marzec 2004 Witam,Nie wieżę, że nie znajdzie się ktoś, kto mógłby coś wnieść do tego wątku. Wierzę w was, GeoScan, All, Zwierzak, ........................, no co Wy....
ALL Napisano 11 Marzec 2004 Napisano 11 Marzec 2004 Witaj.APRILKonstrukcją wykrywaczy PI ostatnio zajmowałem się w latach 80-tych.Robiłem trzy typy tych wykrywaczy.Jednak nigdy nie miałem do czynienia, z taką reakcją sondy na grunt.Nie wiadomo czy grunt na którym prowdziliście testy nie był zaśmiecony.Wykrywacze PI reagują również na niektóre czerwone cegły, jak i na szczątkowy gruz z tych cegieł.Nie znam również jaką wybraliście częstotliwość powtarzania impulsu 60Hz czy większą.Jeśli facsynuje Was konstrukcja wykrywacza PI to polecam eksperymenty, z różnymi ich rodzajami.Myślę że nie ma dziś problemu z uzyskaniem schematu wykrywaczy PI.SERDECZNIE POZDRAWIAM ALL
mrand Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Sądząc po napotkanych problemach widzę, że udało Ci się skonstruować naprawdę czułe urządzenie. Znam sprawę i bardzo lubię system PI. Napisz na priv ponieważ diabeł siedzi" w szczególach, które mogłyby zanudzić resztę forumowiczów. PozdrawiamMrand
april Napisano 12 Marzec 2004 Autor Napisano 12 Marzec 2004 Cześć,Bardzo dziękuję Wam za odpowiedź na mój post. All, wydaje mi się, że mój problem jest bardziej złożony. Grunt, nad którym przeprowadzaliśmy próby został uprzednio sprawdzony na okoliczność obecności czegokolwiek, co mogłoby spowodować sygnał. Częstotliwość powtarzania impulsu była optymalizowana pod kątem poboru energii z baterii oraz największej możliwej szybkości „machania” cewką, która jeszcze nie powoduje pominięcia przedmiotu testowego. All, powiedziałeś coś, co mnie szczególnie zastanowiło, mianowicie wspomniałeś o „różnych rodzajach wykrywaczy PI”. Być może patrzę na ich konstrukcje zbyt ogólnie, lecz z analizy kilku (nastu) rozwiązań wyszło mi, że różnią się one od siebie szczegółami: np. impuls próbkujący mogę uzyskać zarówno z układu 555 jak i z układu generatora na negatorach. Próbkowanie mogę przeprowadzać wykorzystując BF 245 jak i klucze 4066. I tak dalej. Oczywiście „diabeł tkwi w szczegółach”, ale jest prawdopodobne, że chodziło Ci o coś znacznie bardziej istotnego, o czym nie wiem. All, czy mógłbyś, proszę, w największym skrócie (choć kilka zdań) opisać znane Ci rodzaje wykrywaczy PI? Fakt, jak piszesz, z pozyskaniem schematów nie ma problemu, lecz uznaliśmy je za daleko niezadowalające. Nasz wykrywacz jest konstrukcją daleko odbiegającą od kanonu. Zastosowaliśmy jeden z najnowszych mikroprocesorów f-my Microchip, potencjometry są cyfrowymi układami scalonymi pracującymi w pętlach regulacyjnych, próbki sygnału poddawane są obróbce matematycznej według algorytmów naszego pomysłu. Napięcie zasilania i parametry uzyskiwanego sygnału są poddawane stałej kontroli i korektom. Układ tak różni się od klasycznych PI, jak Fiat 125p od średniej klasy samochodu. Jednak nie wiemy dostatecznie dużo, aby zrobić naprawdę dobry wykrywacz. Stąd pytania.Mrand, napiszę do Ciebie na priv w najbliższym tygodniu, weekend mam zupełnie „wyjęty z życiorysu”.Pozdrawiam, April.
ALL Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Witam.W konstrukcjach wykrywaczy PI nie poszedłem tak daleko,jak Wasz wykrywacz.Z takich bardziej rozbudowanych PI. robiłem Australijski wykrywacz pracujący z częstotliwością powtarznia impulsu 1KHz.Z dwiema cewkami [o jednakowych zwojach i średnicach 30cm] pracujących na przemian, każda kluczowana osobnym generatorem.Układ ten posiadał eliminacje Efektu gruntowego.Był to dość skomplikowany wykrywacz jak na te czasy,pobierał zabójczy prąd 3Amper,przy 12Volt zsilania.Jedyne testy jakie na nim przeprowadziłem robione były w domu,a więc nie były pewne.Drugi PI mniej rozbudowany, ale bardzo skuteczny i pozwalający na szybsze przemiatanie to układ DBP 2010".Nie będę opisywał w szczegółach jego budowy i zasady działania,poprostu zeskanuje schemat i przedstawie go w post na Forum.Układ ten pracował poprawnie z cewką 26cm.I dla przykładu w gruncie wykrywał podkładkę żelazną 25mm na głębokości 38cm wyraźnie to sygnalizując.Zniechęcony problemami z zsilaniem i dyndającym kablem od akumulatora,odstawiłem ten wykrywacz na lepsze czasy i lepsze źródła zasilania.POZDRAWIAM ALL
mrand Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 System PI to w pierwszym rzędzie: indukcyjność, rezystor, klucz sterujący i bateria. Wykonaj porządną analizę matematyczną tego układu, a wnioski wynikną same. Mikroprocesor na razie odłóż na półkę i wykonaj badania podstawowe. Tak będzie z pewnością szybciej. PozdrawiamMrand
ALL Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 Witam.Potwierdzam słuszne uwagi Pana Mrand.Dodam tylko jeszcze, PI to dobre wykrywacze bardzo przyjazne w budowaniu.Nie ma tego problemu z cewką co VLF i początkujący konstruktorzy powinni raczej, od nich zaczynać swoje konstrukcje.Jedynymi wadami wykrywek typu PI są ZASILANIE i sposób posługiwania sie w praktyce.Mam tu na myśli sposób prowadzenia sondy,szybkość przemiatania gruntu powinna być bliska szybkości spaceru leniwego żółwia.Pozdrawiam ALL.PS.Przed przystąpieniem do budowy wykrywacza PI należy upewnić się, czy schemat z którego będziemy korzystać to konstrukcja sprawdzona przez innych.
april Napisano 13 Marzec 2004 Autor Napisano 13 Marzec 2004 Witam,All, jestem bardzo zainteresowany schematem DBP 2010". Prześlij go, proszę, jak możesz najszybciej.Pozdrawiam, April.
ALL Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 Witam.Ale gdzie mam przesłać?, nie widzę Twojego E-mail.ALL
april Napisano 13 Marzec 2004 Autor Napisano 13 Marzec 2004 Faktycznie, już podaję swój adres: dariusz_kwiecien1@op.plSerdecznie pozdrawiam, April.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.