robgnia Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Witam wszystkich.Z dwóch wykrywaczy rutus solaris vs salamandra s5 wybrałem salamandrę s5 z cewka 37 na militaria.Po przeczytaniu wszystkich wątków o wykrywaczu salamandra s5 postanowiłem go wypróbować w terenie dla mnie jak na 1 wykrywacz może być da się przyzwyczaić do wszystkich problemów z tym wykrywaczem,jedynie co nie mogę pojąć jednej rzeczy,na forum była zamieszczona instrukcja obsługi wykrywacza cytuje:6. W momencie pojawienia się sygnału w danym miejscu odsuwamy sondę do miejsca do całkowitego zaniku sygnału i:• Przełącznik rodzaju pracy przestawiamy na Dyskryminację• Pokrętłem Dyskryminacja ustawiamy stopień wielkości odrzucanego żelaza• Naciskamy Reset.• Powracamy sondą w miejsce wcześniejszej lokalizacji• Wychylenie wskazówki w prawo z pojawieniem się sygnału , świadczy o obecności w gruncie metalu kolor.• Szybkie wychylenie w lewo potem w prawo i pojawienie sygnału to obecność dużego żelaza nie odrzuconego przez wykrywacz.• Wychylenie wskazówki w lewo bez sygnału to obecność małego żelaza odrzuconegodokładnie chodzi mi o wychylenia wskazówki jak przełączę na dyskryminacje program 1 to wskazówka znajduje się na czerwonym polu a tam jest napisane szybkie wychylenie wskazówki w lewo potem w prawo przedmiot metalowy nie odrzucony przez wykrywacz sprawdzałem na polu bo trafił mi się ładny łańcuch od krówki ;-) i niestety nie zaobserwowałem żadnego wychylenia w lewo i potem w prawo,może coś zle ustawiłem. Na programie G wskazówka była na środku tak jak w zamieszczonej instrukcji balans gruntu ustawiony był super zero reakcji wskazówki i brak sygnału jak dostrajałem do gruntu po znalezieniu fanta przełączyłem na prog.1 tłumik gruntu na 1 dyskryminacja na 10 balans na 0 ale jakoś wskazówka nie leciała w lewo a potem w prawo a był to metalowy łańcuch.2 pytanie jak brak sygnału na programie 1 a wskazówka się odchyla są to skoki wskazówki bez sygnału nieraz dochodzi do połowy wskaznika warto kopać ? czy to tylko jakieś wariacje salamandry.3.pytanie po czym poznajecie że już czas wymienić baterie w wykrywce?Jak narazie to jestem w fazie zapoznawania się z moją wykrywką ale czuje że zaczynam pomału rozumieć ten sprzęt.P.s jaką doradzicie kupić sondę mam zamiar dokupić 22. za pomoc będę wdzięczny Pozdrawiam
grzech Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 WitamZ wskaźnikiem jest tak jak w tej przytoczonej przez ciebie instrukcji z małym wyjątkiem że nie zawsze przy większym żelazie wskazówka będzie najpierw uciekać w lewo a potem nagle z impetem w prawo i jednocześnie pojawia się sygnał. U mnie to zjawisko najczęście pojawia się przy przedmiotach ocynkowanych np.puszka po konserwie,kawałek blachy,ale także większe przedmioty żelazne tylko tutaj ma znaczenie struktura tego żelastwa tzn.wąskie nie jednolite jak naprzykład łańcuch, kawałek cienkiego drutu,kawałki siatki ogrodzeniowej,takie przedmioty pordzewiałe w ziemi wykrywacz może niezasygnalizować wychyleniem się wskazówki w prawo a jedynie w lewo, inaczej będzie gdy przedmioty będą tworzyć jednolitą masę o jakiejś większej powierzchninp.hełm,garnek,niewypał. Myślę że podobmie było u ciebie tzn. wskaźnik pokazał że jest to żelazo uciekając zapewne poniżej pola czerwonego i przechodząc dalej nie wyskoczył w prawo.Co do drugiego twojego pytania wierz mi że warto,bo właśnie w ten sposób wykrywacz często sygnalizuje że coś leży głębiej bądź jest to niewielki kolorek w pobliżu jakiegoś żelastwa tylko istotne jest to żeby to zjawisko nie pojawiało się w momencie kiedy ty podnosisz sondę od ziemi, albo ewentualnie na chwilę przełączyć na rodzaj pracy G i się upewnić.Jeśli pytasz o baterie to zjawisko jest takie że wykrywacz zaczyna piszczeć i nie daję się zresetować należy wyłączyć go na chwilę ( najlepiej zamienić stronami koszyczki z bateriami ).Mała sonda znacznie lepiej spisuje się w terenie zaśmieconym żelastwem oraz w poszukiwaniu małych kolorków ( mniejsze tłumienie gruntu )pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.