Hangagod Napisano 23 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2011 Nie interesuje się zbytnio wykopkami, ale zawsze to jakaś informacja, może znajdzie się ktoś komu będzie zależeć, ja i tak z tym nic nie zrobię.Mianowicie dalej w polach na skraju Krajna-Parceli i Górna Parceli był kiedyś czołg, w okresie mojego dzieciństwa była jeszcze widoczna gąsienica, później już tylko lufa, a obecnie zapadł się na dobre. Wydaje mi się, że to bardziej rusek, aniżeli niemiecki, taka bardziej typowa puszka, ale kto tam teraz wie. Jeżeli chodzi o dokładną lokalizację mogę mniej więcej wskazać możliwy teren (dawniej chodziło się tam poślizgać :)), ale teraz wiem tylko orientacyjnie. Zawsze można popytać okolicznych mieszkańców, wiele się kiedyś o nim mówiło i każdy o tym wiedział.No i tyle, pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad0606 Napisano 26 Czerwiec 2011 Share Napisano 26 Czerwiec 2011 Witam,gdyby było organizowane jakieś pospolite ruszenie w celu poszukiwania pancernego potwora to chętnie bym się załapał.A jeżeli zalapac sie juz nieda to prosimy o jakieś relację z poszukiwań, skoro już info poszło w świat.Życzę powodzeniapzdrKonrad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hangagod Napisano 26 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2011 Możliwy teren. Niestety nie pamiętam dokładnej lokalizacji. Jakieś 5 lat temu próbowałem namierzyć zapadnięty już czołg po glebie, ale ciężko było cokolwiek znaleźć, za duży obszar, żeby tak latać po omacku. Trzeba popytać ludzi mieszkających w pobliżu. Jeżeli ja (22 lata) wiem, bo widziałem na własne oczy, to trochę starsze powinny już powiedzieć znacznie więcej. Żeby nie było, czołg na 100% dusi się pod glebą, gdyby ktoś go wcześniej wydobył, byłoby po prostu tym słychać, pewnie napisaliby w regionalnej gazetce itp, no chyba, że zrobili to jacyś ninja w blasku księżyca, w co szczerze wątpię. Wystarczy podjechać we wskazane miejsce i popytać, najlepiej ludzi którzy mieszkają tu od dawna, czyli nie tych w nowo postawionych domach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad0606 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 ...no to kiedy jedziemy na wycieczke w teren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebson Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 To co panowie organizujemy jakies spotkanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad0606 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 Spotkanie można zorganizować, pytanie do kolegi Hangagod kiedy znajdzie czas. Nasuwa się kilka pytań: w czym sie zapadł, bo na mapie w zaznaczonym obszarze nie widać jakichś bagien, no i skoro wystawał to aż dziwne że nie został okrojony przez okoliczną ludność, lub wszechobecnych zlomiarzy??Żeby nie bylo że się czepiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hangagod Napisano 27 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2011 Myślę, że to dwa najbardziej prawdopodobne miejsca. Teren podmokły koło rzeczki, która wylewała na zimę i można było się poślizgać. Właśnie, jak jest z prawami do tanka? W końcu to czyjaś ziemia. Rozumiem, że takie wraki oddaje się do muzeum, a ono wypłaca znaleźne? Oświećcie mnie. Odnośnie kontaktu, za wiele wam nie na pomagam, miejsce w które mógłbym was ewentualnie zaprowadzić już znacie, a trafić jest tam łatwo - są wjazdy z głównej szosy. Mieszkam kawałek drogi od tych miejsc, także nie wiem za wiele od tamtejszych mieszkańcach. Na tą ziemię dawniej mówiło się gojsce" i w razie gadki z jakimiś oldschoolowcami należałoby o nie pytać, ale najlepiej według mnie na początek byłoby po prostu sprawdzić te miejsca wykrywaczem metalu i w razie niepowodzenia popytać. Co do faktu, że jakimś cudem nie został przerobiony na żyletki - dziwna sprawa, ale ludzie tutaj byli jak w każdej wiosce dość zacofani, później czołg się wsiąkł i tyle go widzieli, teraz los takiego widocznego złomu byłby przesądzony, zresztą obecnie ktoś tam chyba manewruje" w pobliżu, jakieś kamienie są i piasek. U nas jest sporo takich opowieści, pamiętam jak kolega w szkole opowiadał, że wiedział kiedyś statecznik pionowy ze swastyką :) w górnej części wioski.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.