Sonny321 Napisano 16 Czerwiec 2011 Autor Napisano 16 Czerwiec 2011 Witam, jestem nowy, zarówno na forum jak i w temacie eksploracji. Czy może ktoś mi pomóc w znalezieniu informacji na temat bitew lub potyczek w okolicy Dąbrowy Białostockiej lub Nowego Dworu. Dziadek opowiadał mi o bombardowaniu lotniska koło Bobry Wielkiej, więc coś tu musiało się dziać. Pozdrawiam
Marcelinho Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 cześć. polecam Ci lekturę publikacji wydawnictwa ministerstwa obrony narodowej bodajże z 1974 roku pt. katiusze nad narwią". to tak na początek. ciekawa lektura, sporo interesujących informacji, z pewnością jest to podstawa każdego poszukiwacza śladów historii na terenie podlasia. pozdrawiam i do zobaczenia w lesie :-)
bartorzel Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 Troszkę o okolicach Sokółki i roku 1941 jest w Militariach nr 2(23) z 2008 r.Jeżeli chodzi o Dąbrowę i Nowy Dwór a także Kuźnicę Białostocką (trzeba chodzić blisko granicy !!!) to rok 1944. Jak mi się uda jutro zeskanować to wrzucę mapkę. Powodzenia
bartorzel Napisano 22 Czerwiec 2011 Napisano 22 Czerwiec 2011 Sorki za jakość ale użyłem aparatu. Skala też duża.
Sonny321 Napisano 23 Czerwiec 2011 Autor Napisano 23 Czerwiec 2011 Wielkie dzięki, w internecie ciężko znaleźć cokolwiek na temat tych terenów. Mogę się dowiedzieć skąd jest ta mapka? Pozdrawiam
boat88 Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 a jakieś okopy są widoczne w lasach jakieś fanty wam wychodzą ciekawe, terenu jest do szukania tylko nie wiadomo gdze się ruszyć??? coś po niemcach wychodzi czy tylko ruskie...
Sonny321 Napisano 25 Czerwiec 2011 Autor Napisano 25 Czerwiec 2011 Coś mi posty nie wchodzą. Tak, widziałem dwie miejscówki z okopami, jedna wyczyszczona, a na drugiej sporo łusek, ale nie znam się i nie powiem jakie, żeby nie wprowadzać w błąd. Ma ktoś może jeszcze jakieś informacje na temat tego regionu? Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
boat88 Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 w samej sokółce jest cmentarz ruskich ponad 1500 ich leży więc cos sie tam musiało dziać ostro tylko gdzie..)
Sonny321 Napisano 5 Lipiec 2011 Autor Napisano 5 Lipiec 2011 Witam, może ktoś coś jeszcze wie. Za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Marcelinho Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 he, he... tak się składa, że rejon o który się dopytujesz jest bardzo bogaty w fanty szczególnie niemieckie wbrew pozorom. Sporo kości, nieśmiertelników, szczególnie przy drogach gdzie szybko chowano zabitych. Pozostałości roku '44 było i nadal jest dużo. Okolice Nowego Dworu i dalej na zachód w kierunku do Wasilkowa itp. Mam wrażenie, że znasz się na rzeczy, ale szukasz czegoś konkretnego. :-) Pisz konkretnie o co kaman. Pozdrawiam. Polecam artykuł Pana Roberta Wróblewskiego agłada miasta- walki o Białystok 24-26 lipca 1944 r.". pozdro.
P.Siemieńczuk Napisano 14 Lipiec 2011 Napisano 14 Lipiec 2011 Witam,poszukuję pewnego kopacza z owych okolic o imieniu Jacek.Kontakt: psiemienczuk@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.