Skocz do zawartości

Podlasie, powiat Sokółka

Sonny321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem nowy, zarówno na forum jak i w temacie eksploracji. Czy może ktoś mi pomóc w znalezieniu informacji na temat bitew lub potyczek w okolicy Dąbrowy Białostockiej lub Nowego Dworu. Dziadek opowiadał mi o bombardowaniu lotniska koło Bobry Wielkiej, więc coś tu musiało się dziać. Pozdrawiam
Napisano
cześć. polecam Ci lekturę publikacji wydawnictwa ministerstwa obrony narodowej bodajże z 1974 roku pt. katiusze nad narwią". to tak na początek. ciekawa lektura, sporo interesujących informacji, z pewnością jest to podstawa każdego poszukiwacza śladów historii na terenie podlasia. pozdrawiam i do zobaczenia w lesie :-)
Napisano
Troszkę o okolicach Sokółki i roku 1941 jest w Militariach nr 2(23) z 2008 r.Jeżeli chodzi o Dąbrowę i Nowy Dwór a także Kuźnicę Białostocką (trzeba chodzić blisko granicy !!!) to rok 1944. Jak mi się uda jutro zeskanować to wrzucę mapkę. Powodzenia
Napisano
Wielkie dzięki, w internecie ciężko znaleźć cokolwiek na temat tych terenów. Mogę się dowiedzieć skąd jest ta mapka? Pozdrawiam
Napisano
a jakieś okopy są widoczne w lasach jakieś fanty wam wychodzą ciekawe, terenu jest do szukania tylko nie wiadomo gdze się ruszyć??? coś po niemcach wychodzi czy tylko ruskie...
Napisano
Coś mi posty nie wchodzą. Tak, widziałem dwie miejscówki z okopami, jedna wyczyszczona, a na drugiej sporo łusek, ale nie znam się i nie powiem jakie, żeby nie wprowadzać w błąd. Ma ktoś może jeszcze jakieś informacje na temat tego regionu? Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Napisano
he, he... tak się składa, że rejon o który się dopytujesz jest bardzo bogaty w fanty szczególnie niemieckie wbrew pozorom. Sporo kości, nieśmiertelników, szczególnie przy drogach gdzie szybko chowano zabitych. Pozostałości roku '44 było i nadal jest dużo. Okolice Nowego Dworu i dalej na zachód w kierunku do Wasilkowa itp. Mam wrażenie, że znasz się na rzeczy, ale szukasz czegoś konkretnego. :-) Pisz konkretnie o co kaman. Pozdrawiam. Polecam artykuł Pana Roberta Wróblewskiego agłada miasta- walki o Białystok 24-26 lipca 1944 r.". pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie