Skocz do zawartości

Jak się mierzy czołgi?

Szary_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zamierzam zaprojektować model czołgu, najprawdopodobniej coś na podwoziu Fiat M13/40, zgromadziłem już niezbędną dokumentację, znam wymiary czołgu i tu rodzi się pewna wątpliwość, bo nie wiem, jakie są zasady mierzenia czołgów. Dla rozjaśnienia sytuacji dodam, że np. dawne żaglowce (współczesne chyba też, nie wiem) mierzono od stewy dziobowej do rufowej i choćby nie wiem co wystawało ponad stewy to się w pomiarach nie uwzględnia. Czy w wymiarach czołgu uwzględniano wszystkie wystające elementy poza kadłub takie, jak haki, błotniki, itp? Co z ogniwami gąsienic, czy je również wliczano w rozmiar czołgu?? Bo, jak wiadomo ogniwa na całej swojej powierzchni miewają różne kształty i w zależności, jak czołg zaparkuje" czasem ogniowo przesunięte jest nieco wte, czasem wewte co myślę wpłynęłoby na ostateczną, w tym przypadku długość. Dodam jeszcze, że szukałem tych informacji w internecie, również na zagranicznych stronach, przeszukałem również to forum i nie znalazłem odpowiedzi. Za wszelkie rady, sugestie i odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie