bencher Napisano 13 Maj 2011 Autor Napisano 13 Maj 2011 Witam Nie przypuszczałem, że ten wątek będzie miał taką oglądalność :)Postaram się podzielić jeśli jest ktoś zainteresowany kilkoma spostrzeżeniami na temat mojego aparatu ( Olympus TG-810)Pozytywy :- pancerna obudowa- wodoszczelny, można go wrzucić do wody do 10 m- jak się zabrudzi w instrukcji napisano aby go umyć pod bieżącą wodą :)- upadek z 2 metrów nie robi na nim wrażenia. Na you tube jest filmik jak gość wrzucił go do górskiego strumyka na kamienie. ( sam raczej nie będę tego testował)- zdjęcia można wykonywać praktycznie w roboczych rękawicach, zmiana funkcji, ustawień możliwa jest poprzez pukanie" w obudowę z lewej z góry i z prawej strony- przeglądanie zdjęć NIE WYMAGA żadnego pukania w obudowę czy naciskania klawiszy. Wystarczy przechylić aparat od poziomu aby zdjęcia przesuwały się po ekranie.- GPS, zapisane zdjęcie kiedy GPS jest załączony wpisuje automatycznie we właściwościach współrzędne geograficzne. Wystarczy takie zdjęcie dodać do programu google earth aby widzieć na wybranej lokalizacji swoje zdjęcie.-GPS, tak zapisane zdjęcie jeśli nie mamy zamiaru go nigdzie wklejać zawsze można podejrzeć (prawy klik myszy, właściwości ) współrzędne jeśli nie mamy pewności gdzie zostało wykonane.- SUPER zajefajne MAKRO, jestem pod wrażeniem, mogę wysłać foto na priva jak ktoś chce zobaczyć- bardzo fajna funkcja wykonywania zdjęć panoramicznych, często jesteśmy w ciekawych i malowniczy miejscach. Warto to upamiętnić. Funkcja jest banalna. Trzeba zrobić zdjęcie a następnie aparat wymaga aby obrócić go w lewo lub w prawo. Na ekranie widać kropkę którą trzeba złapać" w celownik. Wszystko jedną ręką, w drugiej wykrywacz :) kiedy kropka znajdzie się w celowniku aparat robi drugie zdjęcie, a następnie czeka aż znajdziemy trzeci punkt. Po chwili scala wszystkie 3 do kupy :)- kamera HD- kiedy z wrażenia po wykopanym fancie stracimy orientację w terenie wbudowany kompas pokaże nam igłę magnetyczną i strony świata.- na wyświetlaczu podawane jest województwo, powiat i miejscowość. to chyba dobre dla tych co wychodzą z wykrywaczem z drugiej strony lasu- barometr ( ale to już chyba bajer, ja ciśnienie czuję na ciele po dawnych urazach:) Negatywy- GPS uaktualnia się przez około 3 min, więc tyle trzeba czekać jeśli chcemy mieć zdjęcie ze współrzędnymi. Jeśli nie zmieniamy miejsca naszego pobytu problemu nie ma- GPS, ciekawe punkty jakie są wyświetlane to głównie kościoły, której raczej nie są zaliczane do moich zainteresowań :)- bateria, po jednym dniu była wyładowana, możliwe że długo bawiłem się nim sprawdzając różne funkcje.jak na razie jestem zadowolony i stwierdzam, że to jest to czego chciałem.szkoda tylko, że nie mam pomysłu w temacie co po rutusie proxima :)pozdrawiambencher
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.