Danger Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Witam, szukam informacji na temat Barczaka Ignacego - st.wachm. - PSZ - VM V kl. - 1939-45 3 pułk ułanów Tarnowskie GóryProszę o informacje na temat pułku a dokładnie tej osoby jeżeli ktoś posiada...pozdrawiam
Kuba007 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 O 3 Pułku Ułanów Śląskich znajdziesz w książce Jan Przemsza-Zieliński ``Księga wrześniowej chwały pułków śląskich`` tom I. wyd KAW, Katowice 1989.Niestety o st.wachm. Ignacym Barczaku jest niewiele, był w 4 szwadronie u rtm. Henryka Bigoszewskiego d-cą 3 plutonu, odznaczony Orderem VM Nr 12450. 15 września 1939r. na rynku w Tarnogrodzie ``stoczył błyskawiczny pojedynek pistoletowy z oficerem niemieckim, który z okna domku na pół ubrany strzelał z parabellum. Nasz Vis w ręku Barczaka okazał się lepszy`` - wspomnienie rtm. Stefana Sołtysika. Poszukuję jego daty urodzenia i śmierci.
Danger Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Dzięki za info ja też poszukuję informacji o dacie jego urodzin i śmierci więc może ktoś pomóc to proszę pisać.Kuba007 czy jest to dla Ciebie jakaś bliska osoba?
Kuba007 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Jest to mi ``osoba bliska`` gdyż był on Kawalerem Orderu Wojennego Virtuti Militari i brakuje mi tych danych do szykowanego opracowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.