syndia Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Witam zwracam się z prośbą o pomoc do poszukiwaczy z miasta Krosna(Podkarpacie) lub okolic,posiadających sprzęt do poszukiwań.Chodzi o sprawdzeniu terenu wykrywaczem w wyżej wymienonym rejonie w celu zweryfikowania pewnej informacji,jakoby na pewnej działce był zakopanypojazd pancerny?",prawdopodobnie był to transporter opancerzony lub inny pojazd wojskowy,nie czołg,który wpadł w czasie wojny do istniejącego w tamtym okresie tam stawu.Zgadzałoby się to z lokalizacją stawów na mapie topograficznej z tamtego okresu.Po wojnie staw został osuszony,jednak nikt nie wyciągał tego pojazdu tylko został on przesypany ziemią.Według relacji osoby od której pozyskałem tą informację jeszcze pod koniec lat 50 XX w. w miejscu gdzie miał być zakopany ten pojazd,z ziemi wystawał niewielki fragment dachu i przedniej ramy z powybijaną szybą"-cytat.Nie wiem kto jest aktualnie właścicielem gruntów,na których jest ta działka.Nie wiem też w jakim stanie był ten pojazd,czy nie został częściowo zdemontowany podczas osuszania stawu,brak jakichkolwiek więcej informacji.Zastrzegam:na dzień dzisiejszy jest to tylko informacja z jednego źródła, pozyskana od osoby której dziadek jeszcze przed wojną i tuż po był właścicielem gruntów bezpośrednio sąsiadujących z miejscem w której może spoczywać ewentualny wrak pojazdu.Nie wiem czy między czasie nie były prowadzone tam jakiekolwiek prace i czy do dnia dzisiejszego rzeczywiście coś tam jeszcze zostało.Jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę napisać tu,lub na priva., mogę wskazać bliższą lokalizacje miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.