Skocz do zawartości

SmartcomGPS + OZIExplorer kalibracja Messtischblatt-ów

Bienias

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie, czy ktoś może pracował na Smartcomgps z Messtischblattami. Bo po przekonwertowaniu programem OGF2 Converter i użyciu pliku kalibracyjnego *.map z OZIExplorer mam przekłamanie o jakiś 500 metrów. Na GPS samochodowym (navia) ten sam plik kalibracyjny pokazuje idealnie w punkt ale na telefonie niestety nie (n95 8gb). Sprawdziłem na plikach kalibracyjnych z http://mapy.amzp.pl/ - ta sama sytuacja. Proszę o ewentualne sugestie, bo wyczerpały mi się pomysły na rozwiązanie problemu.
Napisano
Z tego co pamiętam, to Smartcomgps nie dysponuje prawidłowym odwzorowaniem dla Messtichblattów, czyli nie pokazuje prawidłowo tego, co przy kalibracji w Ozim ustawia się w Map Projection"; samo ustawienie Potsdam nie wystarcza. Radziłem sobie z tym a piechotę", czyli korzystając z przekalibrowania czyli przesunięcia mapy pod smartem, tak żeby wpasowała sie w kawałek tracka, jak juz zdążyłem jego kawałek wytyczyć lub w oparciu o kilka pewnych waypointów wgranych przed wycieczką.
Napisano
Dzięki za info ;) Faktycznie problem jest z map datum bo SmartcomGPS chodzi domyślnie na WGS84. Jak napisałeś, najprościej jest przekalibrować mapę w terenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie